Jadetanssi - osa 93

Syvä joki ja korkeat kukkulat

Helipumpperin matka tyssää yllättäen. Keinahdamme kaikki aavistuksen eteenpäin, kun aluksemme törmää johonkin pehmeään, joka antaa myöden, mutta palauttaa lenturimme takaisin taaksepäin muutaman metrin. Yritämme tuulilasin läpi selvittää, mistä on kysymys. Bomfel pohtii ääneen.

- Taisimme törmätä johonkin näkymättömään esteeseen.

Lentotietokoneemme arvioi, että edessä on magneettohylkivä verho, joka estää matkanteon. Peruutamme useita satoja metrejä tarkoituksenamme puskea väkisin läpi verhosta. Kulkuvälineemme kiihdyttää täyteen vauhtiin samalla, kun me olemme kahlitut istuimiimme. Emme pääse kovin pitkälle, kun turvallisuusanturit laukaisevat vihertävät ionikuvut yllemme, mikä tietää törmäystä! Suljen silmäni ja rutistan käsinojista. Helipumpperi uppoaa hylkivän verhon sisään. Vauhti hidastuu ja koko rakkine pysähtyy. Verho ponkaisee lentokoneemme takaisin lähtöruutuun kuin ritsan kuminauhalla ampuen. Olemme kohdanneet kirjaimellisesti sitkeän esteen. Rex on hämillään.

- Mestari Bomfel, yritämmekö ilmateitse?

Olemme edelleen sukelluksissa joen pinnan alla ja voisimme yhtä hyvin yrittää lentää ilmassa joen yläpuolella. Bomfel ei kuitenkaan haluaisi paljastaa olinpaikkaamme, joskaan kovin piilossa emme ole nytkään. Mikä tahansa nykyaikainen tutka löytäisi meidät helposti, sillä joella ei ole syvyyttä kuin joitakin metrejä. Emme ehdi miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja, kun radiokaiuttimistamme kuuluu rasahdus ja sähköinen ääni.

- Keitä olette?

Katselemme hämmentyneinä toisiamme ja yritämme keksiä vastausta. Rex ei panikoi, vaan vastaa voimakkaalla äänellä.

- Olemme matkalaisia menossa Länsimerelle.

Kuluu hetken hiljaisuus, kunnes konemainen syntetisaattoriääni jatkaa.

- Joki on suljettu... ellette ole tulossa diskoon.

Kuvainnolliset kysymysmerkit nousevat päittemme yläpuolelle. Kuulimme varmasti oikein, siis diskoonko? Näppäilen tyhmän tietämättömänä pulpettitietokonettani ja kirjoitan ruudulle "disko". Pian näytölle alkaa vilistä kollektiivimuistista tietoa diskosta. Huh, huh, kylläpä mennään ajassa paljon taaksepäin, sillä kyseessä on 1970-luvulla yleistynyt musiikin tyylilaji. Onkohan tässä nyt kyseessä sama asia? Tietokonemuistin mukaan disko on ikivanha ja meidän mittapuumme mukaan siis antiikkinen ilmiö.

Julkaistu maanantaina 9.4.2018 klo 18:10 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 92
Seuraava
Jadetanssi - osa 94