Jadetanssi - osa 124

Gorba rauhoittelee meitä nähdessään, miten huolissamme olemme.

- Ystävät! Olkaa huoletta, tappomoodia ei saa päälle muuten kuin minun äänelläni. Laite pitää ensin ohjelmoida ja opettaa uudelle äänelle, mikäli haluaa vaihtaa käskyttäjää.

Kauko ei ole vakuuttunut.

- Voimmeko luottaa sinuun?

Vanhuksella on heti vastaus epäilevälle tuomaalle.

- Kauko, pue nämä käsineet ja laita tämä silmikko silmillesi. Opetamme laitteelle sinun äänesi. Näin voit ohjata sitä eikä sinun tarvitse enää pelätä, että voisin tehdä teille jotain.

Kauko näyttää epäröivän, mutta tarttuu tarjoukseen. Pienen harjoittelun jälkeen hovertti tottelee Kaukon suullisia käskyjä ja kädenliikkeitä. Gorba opettaa tärkeimmät käskyt, joilla härveliä ohjaillaan. Kauko on innoissaan.

- Tätähän on helppo ohjailla! Katsokaa!

Hovertti lentelee ilmassa ja vuoron perään piilottaa Kaukon kuvaseinän taakse. Mieshän suorastaa nauttii uudesta leikkikalustaan. Rex seuraa tyytyväisenä ja haluaa tietää lisää.

- Gorba, mitä muuta hovertti pystyy tekemään?

Ikämies istahtaa viereemme putkelle ja vastaa.

- Laite pystyy piirtämään myös kolmiulotteista kuvaa. Voit seistä kuvan sisällä, kun hovertti luo ympärillesi keinotekoisen ympäristön. Laite sai alkunsa, kun joukko tutkijoita oli valmistanut uudenlaisen häivelaitteen, sellaisen kun hetki sitten näitte. Häivelaitteella piti alun perin kätkeä sotilaita kuvaseinän taakse, mutta pian hoverttiin lisättiin kammottava ominaisuus, joka teki siitä säälimättömän joukkotuhoaseen. Tuhovoima vaikuttaa vain eloperäiseen materiaan. Laite ei siis tee reikää kiveen tai metalliin, mutta sen moraalittomuus pelästytti jopa laitteen valmistajat ja hallitukset, joten hovertti hävitettiin hyvin nopeasti valtioiden yhteisellä päätöksellä. Se olikin oikeastaan yksi niitä harvoja konsensuksia, joita sodan aikana saatiin aikaan ennen lopullista rauhaa. Kaikkia hovertteja ei ehditty tuhoamaan, ja niitä katosi rikollisten matkaan lukematon määrä. Emme tiedä, paljonko näitä laitteita yhä on olemassa. Hoverttien valmistaminen on ankarasti kiellettyä ja siitä voi seurata elinikäinen vankeusrangaistus.

Kaukolla on eittämättä aiheellinen kysymys.

- Mutta sinulla kuitenkin on tämä kapistus? …Ja muutenkin tunnut tietävän yllättävän paljon kiehtovasta koneestasi.

Julkaistu tiistaina 15.5.2018 klo 19:16 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 123
Seuraava
Jadetanssi - osa 125