Toinen päiväni Norjassa käynnistyi tavalliseen tapaan maittavalla ja runsaalla aamiaisella. Hotelli Ankerin aamiaisbuffet oli erittäin runsas. Tarjolla oli, Norjassa kun oltiin, luonnollisesti myös kalaa, josta suosikkini oli erityisesti pippurimakrilli. Täyttävän aamiaismätön jälkeen vuorossa oli ennalta suunniteltua ohjelmaa koko ryhmällemme. Bussi vei meidät hotellin edestä reilun tunnin matkan läpi norjalaisen maalaismaiseman kohti Fredrikstadin kaupunkia Oslon eteläpuolella.

Fredrikstadin vanhaa keskustaa
- Kuva
- Matti Mattila
Fredrikstadissa meitä odotti iltaohjelmaa, mutta ennen sitä saimme rautaisannoksen kaupungin historiasta paikalliselta arkkitehtioppaalta. Esitelmään sisältyi myös noin tunnin mittainen kiertokävely vanhassa kaupungissa, mutta minä muutaman muun kanssa päätimme jo varhaisessa vaiheessa jättää tutustumiskierroksen väliin. Sää oli kylmä, joten suuntasimme paikalliseen pieneen kahvilaan kevyelle lounaalle. Tarkoitus oli syödä jotain pientä ja kevyttä, joten tilasin katkarapuvoileivän. Pian eteeni tuotiin jättiläismäinen annos katkarapuja, salaattia ja valtavan keon alla oleva leipä. Kevyestä lounaasta ei tullut mitään, sillä annos oli kohtuuttoman suuri, mutta ei kuitenkaan kallis.

- Kuva
- Matti Mattila
Siirryimme tuhdin lounaan jälkeen läheiseen kahvilaan nauttimaan vielä kupin kahvia ja makean kahvileivän. Kiertokäynnillä ollut joukkio oli jo löytänyt jonkun kuppilan, johon pieni seurueemme siirtyi odottamaan illan ohjelman alkua. Viiden aikoihin iltapäivällä palasimme paikallisten isäntiemme talolle, jossa alkoi varsinainen ohjelmaosuus kuuden jälkeen. Upea ilta päättyi vielä myöhäiseen päivälliseen, jota suomeksi kutsutaan jostakin syystä illalliseksi. Bussimme tuli noutamaan ryhmäämme yhdentoista aikaan loppuillasta. Edessä oli jälleen tunnin ajomatka hotellille Osloon. Käytin turruttavan kyydin nokosiin, sillä ulkona oli säkkipimeää eikä maisemia päässyt enää näkemään. Hieno maanantaipäivä Norjassa tuli päätökseen painaessani pääni hotellihuoneeni tyynylle.