Jadetanssi - osa 181

Rex koskettaa kartalta viidakkotietä. Näytölle piirtyy suora viiva saarelta järven rannalle. Se on reittimme. Tietokoneohjattu naisääni antaa meille lisää ohjeita.

- Istuutukaa mukavasti. Kiinnitän yllenne turvavaljaat.

Valjaat laskeutuvat olkapäillemme ja vyötäisille ja kiristyvät ruumiinrakennetta myötäilevästi. Tunnen olevani hyvin kiinni sukkulan tuolissa. Assistenttiääni kehottaa meitä valmistautumaan lähtöön.

- Kun olette valmiit lähtöön, koskettakaa käynnistyskuvaketta.

Rex kääntyy ja tarkastaa takaistuimet.

- Hei te siellä takana, oletteko valmiit?

Nyökkäilemme ja vahvistamme olevamme valmiita. Rex koskettaa kuvaruutua. Punainen käynnistyskuvake vaihtaa väriä keltaiseksi. Edessämme oleva sulkijanmuotoinen ovi avautuu. Kuljetinsukkula nytkähtää liikkeelle. Tunnelma on kuin huvipuiston vuoristoradalle lähdössä. Siirrymme puolipimeään tunnelimaiseen tilaan, jossa heikot kattovalot juuri ja juuri valaisevat tummia seiniä. Tila pimenee entisestään, kun ovi takanamme sulkeutuu. Tutuksi tullut naisääni selostaa tapahtumien vaiheet.

- Vesilukko suljettu… Vesikammio täyttyy…

Kuulen, miten vesi alkaa juosta kammioon. Veden pinta nousee ällistyttävän nopeasti, ja tuulilasin läpi näen, miten kammio täyttyy vedellä. Selostus jatkuu.

- Vesikammio täynnä… Irrottautuminen…

Sukkula keinahtaa kevyesti sen irrottautuessa jalustastaan ja jäädessä kellumaan veden varaan. Naisääni kertoo seuraavat vaiheet.

- Vesilukko avattu… Hyvää matkaa!

Yli sadan metrin syvyydessä veden alla on täysi pimeys. Sukkula lipuu aluksi hitaasti ulos kammiostaan. Sieltä täältä kuulen, miten liitokset natisevat, kun veden paine pusertaa sukkulaa. Toivon hartaasti, että tämä kananmunaa muistuttava kopperomme kestää taakan ja matkan rannalle. Vauhtimme kiihtyy. Nousemme samalla pinnalle ja paineenvaihtelu alkaa tuntua myös sukkulan sisällä. Samalla hetkellä ohjaustietokoneemme antaa väliaikatietoja.

- Paineentasaus käynnistetty… Matkanopeus kuusitoista solmua… Matka-aikaa jäljellä neljä minuuttia…

Ohhoh, eipä tämä kuljetusvehje aikaile. Sukellamme siis muutamassa minuutissa perille. Vauhtia ainakin riittää, mutta eipä matkaakaan ole rannalle kuin joitakin kilometrejä. Kesken kaiken kommunikaationäyttö herää eloon ja ruudulle ilmestyy tutut kasvot.

Julkaistu torstaina 19.7.2018 klo 15:47 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 180
Seuraava
Jadetanssi - osa 182