Jadetanssi - osa 29

Iso-Iita

Seisomme kadulla ja mietin, miten ihanaa onkaan taas nähdä päivänvaloa. Äskeinen kokemus hämärässä ja kolkossa kiinalaistemppelissä oli karmivaa ja koin ajoittain kauhunsekaisia tunteita. Rex näyttää yhä viilipytyltä. Hän lienee kokenut tällaisia seikkailuja ennenkin.

- Mai Bei kumppaneineen on meille selityksen velkaa! Nyt emme kuitenkaan jää äskeistä ruotimaan, vaan alamme valmistautua matkaan. Meillä on seuraavaksi suuntana pohjoinen.

Lähdemme samoin tein kohti kolmikon pääkonttoria eli etsivätoimistoa. Perillä Rex soittaa muutaman puhelun. Saan tietää, että hankimme kulkuvälineen pohjoisen retkeä varten. Pohjoiseen ei nimittäin tehdä mitään turistimatkoja, sillä oikeastaan kukaan ei halua sinne mennä ehdoin tahdoin. Syykin on koko lailla selvä, sillä pohjoisessa vallitsee käytännöllisesti katsoen jääkausi. Pakkasta on jatkuvasti vähintään sataviisikymmentä astetta ja tarkennettakoon tässä lukijoille, että kyseessä ovat nykyaikamme celvine-asteet. Joskus kauan sitten lämpötiloja mitattiin celsius-asteilla, mutta tiedeyhteisö oli jo pitkään käyttänyt kelvin-asteita. Tieteelliset asteet eivät jalkautuneet kansanihmisten pariin, joten arkikäyttöön kehitettiin uusi celvine-asteikko, joka ei enää pohjaudu veden jäätymis- eikä kiehumispisteisiin vaan on suhteutettu kelvin-asteikosta vähentämällä asteluvusta yksinkertaisesti vain sata yksikköä. Muutosta kummasteltiin ja vastustettiin aikoinaan, mutta päättäjät pitivät päänsä ja näin päädyttiin eriskummalliseen lämpötilamittaukseen. Asteikon nimi kehitettiin yhdistelemällä kolmen eri lämpötila-asteikon nimiä, nimittäin celcius-, kelvin- ja rankine-asteikot. Eipä tällä asteikkoasialla ole nyt kovin paljon merkitystä. Tärkeämpää on ymmärtää, että pohjoisessa on todella kylmä. Siellä vallitsee ikirouta ja pureva pakkanen, ja sinne me nyt olemme menossa. Jäävyöhykkeen takana on toinen maailma, jota etelän ihmiset välttelevät. Pohjoisen takaisissa maissa vallitsee oma kulttuuri ja järjestys. Onneksi näitä kahta maailmaa erottaa tuo valtava jäätaiga. Rex jatkaa.

- Tilasin juuri meille monitoimisen kulkuvälineen, jolla pääsemme läpi tuulten ja tuiskujen. Tänään emme kuitenkaan härveliä vielä saa, mutta huomenissa olemme jo matkalla Pohjolaan.

Vauhdikas päivämme lähenee loppuaan ja talsin takaisin kotiin. Ehdin vielä pakata välttämättömimmät tarpeet matkalle mukaan. En tosin tiedä, miten tuollaiseen jäätikköretkeen tulisi valmistautua, mutta paksu villapaita ainakin lentää laukkuun.

Julkaistu maanantaina 29.1.2018 klo 17:15 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 28
Seuraava
Jadetanssi - osa 30