Jadetanssi - osa 266

Oto reagoi näkemäänsä hiljaisella hihkaisulla.

- Ei, tämä ei voi olla totta!

Niin totta kuin se vain onkin, niin ovella seisoo Fatima Peso ja hänen pahainen ystävänsä Hälk Folsan. Mestari Bomfelilla on heti valmis toimenpidesuunnitelma.

- Ystävät! Käynnistäkää distinktiotoiminto!

Alan välittömästi selailla rannekkeeni distinktioasuja kovalla kiireellä, ja niin tekevät muutkin. Pysähdyn melkein ensimmäisen vastaan tulleen kuvatuksen kohdalle. Se on nainen vuosituhansien takaa… hmm… eikä lainkaan hullun näköinen, oikeastaan aika täydelliset kasvot. Kuvauksessa lukee "Joan Collins". Kukakohan hänkin lienee ollut? Noh, samantekevää, hänen distinktiokuvansa saa kelvata tähän hätään. Hipaisen kuvaa poimiakseni valitsemani asun ylleni. Lyhyen välähdyksen jälkeen näytän aivan joltain esihistorialliselta naiselta, mutta taidan sulautua kaikesta huolimatta hyvin hydroplaanialuksen sekalaiseen matkustajajoukkoon. Olen purskahtaa nauruun nähdessäni Miinan valitseman ulkomuodon. Minun on pakko kysyä, ketä hän esittää.

- Kuka tuo on?

Miina on hämillään, mutta tyytyväinen valintaansa.

- En tiedä. Kuvauksessa lukee "Victoria Bernadotte". En tiedä kuka hän on aikoinaan ollut, mutta eiköhän se joskus selvinne historiatietokoneelta. Entä kuka sinä olet?

Kerron esittäväni entistä televisiotähteä, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitään. Miinakin näyttää valeasussaan oikein edustavalta. Tarkalleen ottaen näitä distinktioasuja käytetään huvitteluun naamiaisissa, mutta tiukan paikan tullen niitä voi käyttää myös valeasuina. Viranomaisia nämä eivät kuitenkaan hämää, sillä heidän skannerinsa ohittavat hologrammikuvana yllämme olevan peiteasun. Hymymme ovat herkässä, kun katselemme toistemme valintoja. Mestari on kuoriutunut mustasta metallikotelostaan ja istuu nyt tavallisten ihmisten tapaan tuolilla. Ulkomuotonsa perusteella en olisi tuntea häntä. En edes saa selvää, näyttääkö hän mieheltä vai naiselta. Kasvot näyttävät olevan meikatut, mutta yllään hänellä on miehen puku. Onneksi Rex uteliaisuuttaan haluaa tietää, minkä asun mestari on valinnut.

- Mestari, mikä on tuo valitsemasi asu?

Mestari kääntyilee ikään kuin esitellen distinktioasuaan.

- Heh, ystävät, minä olen nyt "David Bowie", joskaan en osaa kertoa hänestä teille mitään.

Julkaistu lauantaina 20.10.2018 klo 10:53 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Tekniikan historia 5/2018
Seuraava
Jadetanssi - osa 267