Jadetanssi - osa 41

Maagin majalla

Digitaalisen karttamme mukaan vajaan kilometrin päässä lännessä on sulamisvesistä muodostunut pieni lampi. Iso-Iita kääntää keulansa vasemmalle ja hyrrää keskinopeudella matkaan. Kirkasvetinen lampi on kymmenisen metriä leveä ja parikymmentä pitkä. Pysähdymme lammen rannalle ja päästämme tutkalennokin mittaamaan maastoa. Hetken kuluttua kuvaruudulle alkaa piirtyä kolmiulotteista kuvaa, jota kiertelen kättäni heiluttaen. Rex hihkaisee.

- Lampi on riittävän syvä, jotta voimme sukeltaa sinne autoinemme. Pohjaan on ehkä noin neljä tai viisi metriä. Sukellamme lammen kautta lämpökilven alitse jäätikön puolelle ja poraudumme jään läpi pohjoiselle mantereelle.

Tutkalennokki telakoituu takaisin ulkotelineeseensä. Kuulen vaimeita kolahduksia ulkoa. Kauko kertoo juuri muuntaneensa ajokkimme vesikelpoiseksi ja tiiviiksi sukellukseen. Kärrymme alkaa rullata hitaasti kohtia lampea. Minua jännittää, kun katson keulan uppoavan veteen ja tuulilasin kastuvan kauttaaltaan. Olemme nyt kokonaan veden alla ja käännymme lammen pohjalla oikealle kohti pohjoista. Kattoikkunasta näen hieman epäselvästi, miten kuljemme ryömintävauhtia lämpösäteiden alitse. Ylitämme vuolaana juoksevan kapean joen ja samassa hyttimme valaistus vaihtuu punaiseksi. Auto pysähtyy keskelle jokea. Iso-Iita on äänessä.

- Huomio! Kytken kokkasulattimen päälle!

Jostain kaukaa kuuluu hiljainen humina, jonka äänenkorkeus nousee hiljalleen. Kohta ääni on niin korkea, että se katoaa kokonaan.

- Ultraäänisulatin on käynnissä!

Iso-Iita antaa tilannetiedotteen ja valot palautuvat taas valkeiksi. Matala surina on merkki siitä, että koneemme on lähtenyt liikkeelle. Etenemme kohti jääseinämää, johon ilmestyy pyöreä kuoppa. Kohta kuoppa syvenee ja syvenee entisestään aina sitä mukaa, kun kuljettimemme etenee. Olemme edenneet nyt useita metrejä jään sisään. Sulatinlaite sulattaa pyöreää tunnelia edessään. En näe tuulilasin läpi mitään, sillä jäästä sulava vesi peittää näkyvyyden ja veden kohina huumaa korvia.

- Katsokaa monitoreitanne! Paluuta ei ole! Sulava vesi jäätyy saman tien takanamme.

Kauko osoittaa sormellaan kuvaruutua, ja minä käännän heti katseeni töllöttimeen. Auton takana oleva kamera näyttää, miten tunnelimme jäätyy melkein heti.

Julkaistu Mondayna 12.2.2018 klo 17:16 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 40
Seuraava
Jadetanssi - osa 42