Jadetanssi - osa 233

Vastaanottoseremonioiden ja muodollisuuksien jälkeen Rex pääsee vihdoin jatkamaan sanottavaansa.

- No niin, Beelius, voit mielellään toimia oppaanamme tässä kolossaalisessa pytingissä.

Rex ei ehdi sanoa sanottavaansa loppuun, kun Oto puuttuu väliin.

- Voitteko opastaa meidät kellariholveihin? Olemme kiinnostuneita… niin tuota… alamaailman asioista, heh heh.

Minuakin hymyilyttää Oton huumori, ja näyttääpä se kelpaavan muillekin, kun naurunremakka kaikuu kirkon holvikaarien alla. Oto taitaa toisinaan olla melkoinen humoristi. Beelius ei sen sijaan tainnut aivan päästä kärryille, koskapa hänen kasvoillaan on väkinäinen hymy ja katse käy harhaillen meidän jokaisen luona. Kun viimein taas vakavoidumme, Beelius jatkaa hieman hämmentyneenä.

- Siis kellariholveihin? Mutta… ei täällä ole tietääkseni kellariholveja. Ei edes kryptaa. Olen ollut täällä talonmiehenä toistakymmentä vuotta. Minun jos kenenkä tulisi tietää, jos kirkossamme on jotain holveja kellarissa… tai ylipäätään kellaria.

Rex ymmärtää nopeasti tilanteen.

- Suo anteeksi, Beelius, taisimme hieman innostua. Voitteko kuitenkin nyt esitellä paikkoja?

Talonmiehemme kehottaa seuraamaan. Beelius kertoo asiantuntevasti kirkon historiasta kierrellessämme jylhien seinien varjossa. Hämmästelemme, miten tällainen rakennus osattiin rakentaa 1300-luvun käsityötekniikoilla, aikakaudella, jossa ei ollut käytettävissä moderneja välineitä taikka koneita. Pysähdymme alttarin eteen ja kohdistamme katseemme uskomattoman upeaan lasimaalaukseen, jonka pienet yksityiskohdat saavat meidät huokailemaan ihastuksesta. Käymme myös urkuparvella, jossa vanha urku on korvattu näköissoittimella. Beelius selittää, että nykyään urkumusiikki muodostetaan synteettisesti, ja pillit ovat vain rekvisiittaa. Osoittautuu myös, ettei koko osavaltiossa ole elossa yhtäkään urkuria, joka osaisi soittaa vanhanaikaisia urkuja, eikä urkujen soittajia ole muutenkaan ollut enää vuosisatoihin. Artefakti on ollut pakon sanelemaa. Kierroksemme kestää tasan tunnin. Beelius selittää, että hän on tehnyt nämä kierrokset lukemattomia kertoja ja hallitsee ajankäytön optimaalisesti.

Aamu on vierähtänyt jo aamupäivän puolelle ja tuonut samalla uusia uteliaita turisteja pyhättöön. Jätämme Beeliuksen opastamaan muita asiakkaita sillä aikaa kun istahdamme kirkonpenkille levähtämään.

Julkaistu torstaina 13.9.2018 klo 17:04 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 232
Seuraava
Jadetanssi - osa 234