Jadetanssi - osa 32

Tutkimme Iso-Iitan sisätiloja. Makuuosastossa on tilaa juuri sopivasti neljälle. Onko tämä sattumaa vai tilattu ominaisuus? Kabinetissa on pieni seinäkeittiö ja ruokailutila. Viereisessä osastossa on oleskelutila. Pojat ovat menneet menojaan etuosaan, jossa on ohjaamo. Seuraan Miinan kanssa miehiä ohjaamoon, jossa valtava tuulilasi antaa hyvän näkymän ulos. Kojelaudalla on pari kuvaruutua ja jotain hanikoita, joita Montezuma esittelee parhaillaan. Ohjaaminen näyttäisi näin olan yli katsottuna suhteellisen helpolta. Rattia kääntämällä ajoneuvo kaartaa eri suuntiin. Kuulen tukun muitakin kummallisia ominaisuuksia, jota vekottimesta löytyy. Jatkamme Miinan kanssa tutkimuksia muualla, sillä meitä eivät poikien jutut jaksa kiinnostaa.

Tunti on jo kulunut. Kokoonnumme kabinettiin, jossa siemailemme limonadia. Miina tekee Montezumalle aiheellisen kysymyksen.

- Mistä tämä härveli on saanut nimensä Iso-Iita?

Pieni autokauppiaamme vakavoituu ja laskee katseensa alas. Hetken hiljaisuuden jälkeen pää nousee taas koholle ja mies selittää.

- Olin kerran rakastunut erääseen Iidaan. Voisin sanoa, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ikävää vain oli, ettei ihastumisemme ollut molemminpuolista. Iida oli isokokoinen, siis todella isokokoinen, en valehtele, jos väittäisin hänen olleen massiivinen, noh, niin, siis valtava. Jonkin aikaa kuljimme yhdessä, mutta koska itse olen tällainen kääpiö, ei yhteiselostamme tullut mitään. Minähän suorastaan katosin Iidan sisään, kun hän yritti halailla minua. Sen kesän jälkeen Iida lähti omille teilleen ja jäin yksin. En kuitenkaan unohtanut ensi rakkauttani, vaan nimesin tämän maastoauton häntä muistellen. Rakkaani oli roteva ja verraten voimakas, mikä kuvastaa hyvin tätä monitoimilaitetta. Sellainen on tarina ajokkinne nimestä.

Kirkas kyynel valuu hitaasti Montezuman silmäkulmasta, ja me kaikki kuuntelemme haikeina murtunutta rakkaustarinaa. Hiljaisuutta kestää hetken. Hörppään äänekkäästi mukistani kulauksen. Katseet kääntyvät minuun, ja yhtäkkiä kaikki räjähtävät nauruun. Minulla meinaa mehut mennä väärään kurkkuun, kun yhdyn räkätykseen.

- Miten kuljetamme tämän ruman koneen herättämättä huomiota kaupungilla?

Miinaa kiinnostaa, miten aiomme ajaa auton ulos verstashallista. Montezuma selittää, että kulkupelin saa verhottua haluamansa näköiseksi tavalliseksi autoksi. Hänen mielestään järkevintä on valita kuorma-auton virtuaaliulkonäkö. Se ei kiinnitä katseita muun liikenteen seassa.

Julkaistu torstaina 1.2.2018 klo 16:22 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 31
Seuraava
Jadetanssi - osa 33