Jadetanssi - osa 23

Kelluvakuljettimen pysäkiltä ei ole pitkä kävelymatka kiinalaiskorttelin portille. Taidan olla hieman etuajassa, sillä Miina, Rex ja Kauko eivät ole vielä saapuneet. Kiertelen portin edessä kuin kissa kuumaa puuroa ja poikkean odotellessani välillä kadun toisella puolella saadakseni kokonaiskuvan jykevästä portista, joka kutsuu vieraita torille tasaisena virtana. Tällaisena arkipäivänä korttelissa ei tapahdu juurikaan mitään toisin kuin lauantaisin, kun torilla on varsinaiset markkinat. Muutaman minuutin yli yhdentoista kolme ystävääni saapuvat. He ovat jalan matkassa. Rex selittää, ettei kulkuneuvolle löydy lähimain pysäköintitilaa ja helpointa ja nopeinta on liikkua minun tapaani julkisilla kulkuvälineillä. Vielä noin tuhannen vuotta sitten kiinalaiskortteli sijaitsi kaupungin syrjälaidalla, mutta nykyään kaupunki on laajentunut niin, että kortteli on käytännössä osa ydinkeskustaa. Vaihdamme tervehdykset, ja Rex tervehtii minua iloisena ja reippaana. Käteni ovat kylmät. Ehkä jännitän tulevaa sen verran, ettei veri tahdo kiertää kunnolla tai sitten säätila vain on hieman viileä näin talvisaikaan täällä eteläisessä Blandannanissakin. Kauko haluaa tietää seuraavat askeleet niin kuin minäkin.

- Rex, onko sinulla suunnitelma, mihin menemme?

Rex vetää kasvoilleen leveän hymyn ja puristaa päätään.

- Ei aavistustakaan, mutta parasta lienee aloittaa torin perällä olevasta temppelistä.

Katson portista sisään ja näen torin takaosassa koristeellisen ja jyhkeän rakennuksen. Se näyttää tosiaan aivan kuin joltain temppeliltä. Rex tuntuu tietävän kiinalaiskorttelista yhtä jos toista, ja hän jatkaa.

- Olen käynyt torilla muutaman kerran, mutta en koskaan tuossa temppelirakennuksessa.

Rex osoittaa suurta taloa torin takalaidalla, kun olemme astuneet komean portin läpi ja seisomme paraikaa lähes aution torin laidalla. Pääni kiertää nopeasti melkein täyden ympyrän ahmien samalla ensimmäisiä silmäyksiä paljon puhutusta korttelialueesta. Vasta nyt huomaan järkälemäiset ovet portin pielissä. Ne ovat avoinna, mutta selvästikin ne voidaan tarvittaessa sulkea portin eteen. Mietin vain, minkälaiset voimat tarvitaan noin valtavien uksien sulkemiseen. Kävelemme rauhallisesti kohti temppeliä ja jäämme hetkeksi seisomaan portaiden edustalle. Rex kertoo lisää korttelin historiasta.

- Alun perin tämä kiinalaiskortteli oli kiinalaisten tehdastyöläisten asuinaluetta. Ajan mittaan asunnot ovat vaihtaneet omistajaa ja asuinaluekin on muuttanut muotoaan ja tarkoitustaan.

Julkaistu tiistaina 23.1.2018 klo 17:24 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 22
Seuraava
Jadetanssi - osa 24