Jadetanssi - osa 16

Meitä kaikkia kiinnostaa Tom Orrowin läsnäolo. Mies näyttää ilmiselvästi huolestuneelta. Pariskunnan kädet ottavat toisistaan kiinni, ja Tom katsahtaa vaimoaan ja aloittaa kertaamalla perjantai-illan tapahtumia. Saamme tietää, että jadepatsas on kuin onkin ihka oikeasti varastettu ja nyt omistaja haluaa sen takaisin. Olin ymmärtävänäni, että pysti pitäisi saada takaisin hinnalla millä hyvänsä eli niin arvokas se tälle taidekauppiaalle sitten on. Rex kuuntelee mitään sanomatta ja Kauko istuu ison kirjoituspöydän takana seuraten tyynenä asiakaskandidaattimme monologia. Istun huoneen reunalla suhteellisen mukavalla sohvalla melkoisen tietämättömänä, mutta sitäkin uteliaampana. Asiakkaamme on saanut sanottavansa sanotuksi, ja Rex suoristaa selkänsä ja ottaa kasvoilleen tuumailevan ilmeen. Ensimmäinen kysymys saa asiakkaamme hermostumaan lisää.

- Herra Orrow, miksi haluatte niin kiihkeästi patsaan takaisin?

Tom ei ollut osannut odottaa erikoista ja suoraa kysymystä. Jälleen hänen katseensa käy Saran kasvoilla ikään kuin hakien myötätuntoa vastaukselleen.

- Katsokaas herra Anglia, minä maksoin siitä taideteoksesta melkoisen summan, ja koska figuuri on niin kallisarvoinen, ei yksikään vakuutusyhtiö huolinut vakuuttaa sitä. Olen omillani. Lisäksi olen sopinut antavani patsaan näytteille maailman eri taidemuseoihin hyvää korvausta vastaan luonnollisesti. Ellen pysty toimittamaan kivikuvaa näyttelyihin, menetän näyttelytulot ja joissakin tapauksissa joudun maksamaan sanktion sopimusrikkomuksesta. Olen todella tukalassa tilanteessa, eikä aikaakaan jalon esineen löytämiseksi ole liikaa. Ensimmäiset näyttelyt ovat jo vuoden kuluttua. Pystyttekö te auttamaan minua ja palauttamaan tuon kapistuksen minulle takaisin?

Rex luo katseen ensin Kaukon suuntaan, mutta saa sieltä vain olankohautuksen. Tiukka katse siirtyy seuraavaksi Miinan silmiin, mutta hänkään ei oikein osaa auttaa Rexiä tekemään päätöstä vaan nostaa kädet hieman lantion yläpuolelle osoittaen kämmenet ylöspäin käännettyinä, ettei ota kantaa liikekumppaninsa ajatuksiin, mitä ne sitten lienevätkään. Rex palauttaa katsekontaktinsa asiakkaansa silmiin.

- Herra Orrow, tiedän, että olette varakas mies ja että pystytte palkkaamaan toimistomme toimeksiantoanne varten. Haluan kuitenkin perusteelliset taustatiedot jadepatsaastanne ennen kuin teen päätöksen, ryhdymmekö tuumasta toimeen vai suosittelemmeko teille jotakuta kilpailijaamme. Olkaa siis niin hyvä ja jatkakaa.

Julkaistu tiistaina 16.1.2018 klo 17:19 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 15
Seuraava
Jadetanssi - osa 17