Jadetanssi - osa 176

Sitten professori huomaa ovessa koristeellisen sinetin.

- Katsokaa! Ovessa on valtion vaakuna!

Rex tutkii kuvaa tarkemmin.

- Onkohan tämä kuljetin jonkin sortin pelastautumisväline?

Kauko jatkaa ajatusta.

- Minusta alkaa tuntua, että tämä kellarikerros on hallituksen hätätilaohjaamo ja tuo kulkuneuvo on pakoalus.

Nyökkäilemme kaikki ja yhdymme miesten tulkintaan. Proffakin on tainnut keksiä jotain.

- Nyt alan ymmärtää, miksi lattialuukku ei avaudu koneellisesti ja miksi vinssi on käsikäyttöinen. Miettikääpä. Jos aseman sähköntuotanto jostakin syystä lakkaa, pitää täältä päästä pois ilman sähkökäyttöisiä välineitä. Luulenpa, että kaikki täällä kolmannessa kellarikerroksessa toimii pitkälti ilman tutkimusaseman sähkölaitosta.

Miina huikkaa meidät seinän vierelle ja osoittaa sormellaan.

- Eikö tämä olekin erikoinen ovi?

Seinässä on pyöreä ovi, joka muistuttaa antiikkisen kameran suljinta. Reportterina olen aikoinaan tutustunut vanhoihin toimittajan työvälineisiin ja siinä sivussa myös entisaikojen valokuvausvälineisiin. Oviaukko on suunnilleen edessä olevan ajoneuvon kokoinen, joten ei ole epäilystäkään, etteikö kulkuväline jossakin vaiheessa kulje tuosta aukosta jonnekin. Olemme tulleet ihmeelliseen ja salaisuuksia täynnä olevaan laitokseen. Monet asiat täällä herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia. Kauko sormeilee sukkulan ovea ja saa sen avautumaan.

- Hei! Sain tämän kulkupelin oven auki!

Kauko nostaa oven ylös. Rex tekee samoin ajokin toisella puolella. Työnnämme nenämme sisään ajoneuvoon. Tilavassa menopelissä on neljä istuinriviä. Nopeasti kun laskeskelen, niin edessä on paikat kahdelle ja takana on istuimet kolmelle matkustajalle kullakin rivillä. Kaikkiaan sukkulaan näyttäisi mahtuvan yhteensä yksitoista matkustajaa. Kojelauta on pelkistetty. Yksinkertaisuudesta voisi päätellä, että tämä kulkuväline ohjautuu automaattisesti. Oto on jo noussut sisälle ja kokeilee istuinta. Rohkaistumme ja istuudumme muutkin pehmeille istuimille ja toteamme ne miellyttäviksi pitkällekin matkalle. Professori on edelleen innoissaan kuin pikkupoika ja tutkii etuistuimella sammuksissa olevaa ohjauspaneelia. Rex huomauttaa meille ajokin erikoisuudesta.

- Oletteko panneet merkille, että tänne taakse mahtuu yhdeksän henkilöä eli juuri yhtä monta kuin valtiomme hallituksessa on prokuraattoreita.

Julkaistu Saturdayna 14.7.2018 klo 17:45 Projektit-luokassa avainsanalla kirjat.

Edellinen
Jadetanssi - osa 175
Seuraava
Jadetanssi - osa 177