Koskenlaskija-äänikirja

Tietotekniikka on tuonut uusia mahdollisuuksia kaikille elämänaloille. Monista näistä tekniikan ihmeistä ei osattu edes kuvitellakaan joitakin vuosikymmeniä sitten. Jotkut tekniset uudistukset ovat tosin olleet kuvitelmissa pitkään, mutta vasta tietokoneiden aikakaudella osa niistä on toteutunut. Kulttuuri ja siinä sivussa myös kirjallisuus on saanut osansa tietotekniikan kehityksestä. Sähköiset kirjat ovat tehneet tuloaan jo vuosia samoin kuin äänikirjat. Ääneen puhutut kirjat ovat olleet markkinoilla jo pitkään ja niiden suosio on hiljalleen lisääntynyt uusien tietokonelaitteiden, kuten tablettien ja älypuhelimien myötä. Äänikirjan tekeminen sen sijaan on ollut työlästä ja aikaa vievää varsinkin, jos teksti on luetettu elävällä ääninäyttelijällä tai lukijalla. Oikean ihmisen käyttäminen lisää kustannuksia, koska kukapa sitä nyt ilmaiseksi romaaneja lukee mikrofonin edessä.

Äänikirja syntyy nykyään vaivattomasti tietotekniikan avulla. Puhesyntetisaattorit ovat olleet arkipäivää vuosien ajan ja niitä on hyödynnetty monenlaisissa tarkoituksissa. Koneäänikin on kehittynyt harppauksin sitten takavuosien monotonisen robottiäänen. Tämän päivän syntetisaattorit puhuvat sekä miehen että naisen äänellä erehdyttävän luonnollisesti intonaatiota ja äänenväriä vaihdellen. Löysin viikonloppuna Voice RSS -sivuston, joka tarjoaa ohjelmointirajapinnan monipuoliseen puhesyntetisaattoriin. Tarjolla on ääniä peräti 26 eri kielellä mukaan lukien suomenkielinen naisääni. Tuloksen saa eri muodoissa eli formaateissa. Palvelu tuottaa mm. MP3-, WAV-, AAC- ja OGG-äänitiedostoja joko stereona tai monoäänenä. Äänen laadunkin voi valita kymmenistä eri vaihtoehdoista yksinkertaisesta 8 kilohertsin ja 8 bitin äänestä aina CD-tasoiseen laatuun. Voice RSS -palvelun ilmainen käyttö mahdollistaa 350 pyyntöä päivässä. Kukin pyyntö voi olla enintään 100 kilotavua ja konvertoitavan tekstin on oltava pelkkää tekstiä. Maksulliset palvelut alkavat viiden euron kuukausihinnasta ylöspäin ja samalla saa tietysti enemmän ominaisuuksia.

Äänikirja tekeminen

Voice RSS -sivuston innoittamana päätin kokeilla äänikirjan tekemistä tietokoneavusteisesti. En tiedä, paljonko konepuhetta käytetään äänikirjojen tuotannossa, mutta en malttanut olla kokeilematta, minkälaista jälkeä tietokoneella syntyy. Viime vuonna julkaisin Koskenlaskija-romaanini ja se sai toimia koekaniinina. Kyhäsin nopeasti yksinkertaisen PHP-skriptin, jolla lähetin noin kymmenen sivua kerrallaan API-rajapintaa käyttäen Voice RSS -palveluun. Muutamien kymmenien sekuntien kuluttua sain tulokseksi MP3-tiedoston, jonka tallensin tietokoneeni kiintolevylle. Reilun puolen tunnin kuluttua olin konvertoinut kaikki kirjan 420 sivua noin sadaksi äänitiedostoksi. Aloitin aluksi varovaisesti äänittämällä ensin vain yhden sivun kerrallaan. Seuraavaksi kokeilin kahta sivua, kunnes lopulta päädyin äänittämään kymmenen sivua kerrallaan. Palvelu ei nimittäin ottanut vastaan kovin pitkiä tekstejä, joten jouduin kokeilemalla etsimään sopivan pituuden.

Seuraavaksi yhdistin Adobe Premiere -ohjelmistolla sivut 12 luvuksi. Näin kootut yksittäiset äänitiedostot tallensin isommaksi MP3-tiedostoksi, jossa oli ääneen luettuna aina yksi kirjan luku. Kunkin luvun keskimääräinen kesto on tunti. Kaikkiaan koko äänikirjan kesto on melko tarkalleen 14 tuntia. Tilaa kaikki nämä äänitiedostot vievät 776 megatavua 128 kilobitin äänentoistolaadulla. Keskimäärin jokainen tiedosto on siis noin 64 megatavun kokoinen. Lopputuloksena on kieltämättä hieman konemainen ääni. Ajoittain muutamista sanoista ei tahdo saada selvää, mutta nämä pienet epätarkkuudet on hyväksyttävä ilmaisia palveluita käyttäessään. Kokonaisuutena olen erittäin tyytyväinen tulokseen, joka syntyi noin tunnin puuhastelun jälkeen. Kirjan ensimmäisen luvun ensimmäisestä sivusta on ääninäyte SoundCloud-tililläni. Äänikirjan voi ostaa Sellfy-latauskaupasta edulliseen hintaan.

Julkaistu tiistaina 9.12.2014 klo 20:00 Kirjat-luokassa avainsanoilla harrastukset, kirjallisuus ja kirjat.

Edellinen
Miesten tuoksut
Seuraava
Tekniikan historia 6/2014