Miesten tuoksut

Tyylikäs mies huolehtii pukeutumisensa lisäksi henkilökohtaisesta hygieniastaan. Suihkunraikkauteen lukeutuu hiustenhoidon ohella myös parranajo ja raikas tuoksu. Markettien päivittäiskosmetiikan voi unohtaa, mikäli todella haluaa antaa itsestään viimeistellyn vaikutuksen. Katse kannattaa suunnata esimerkiksi tavaratalon miesten kemikalio-osastolle, josta usein löytyy paljon valinnanvaraa niin tuoksuissa eli hajuvesissä kuin partavesissä ja deodoranteissakin. Tuoksuputeleita tarkastellessaan törmää nopeasti muutamaan käsitteeseen, jotka aluksi saattavat kuulostaa mitäänsanomattomilta ranskankielisiltä ilmaisuilta, joilla tuote saadaan ehkä vaikuttamaan elegantimmalta. Tuotteiden selvät hintaerot panevat kuitenkin miettimään näiden käsitteiden eroja. Ei ole nimittäin aivan sama ostaako toilettivettä vai parfyymia vai tyytykö kölninveteen.

Kuva
David Hart

Tyypillisimmät tuoksutyypit voidaan jakaa neljään ryhmään. Jako perustuu tuoksujen sisältämän hajusteöljyn pitoisuuteen. Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että mitä enemmän hajusteöljyä tuoksussa on, sitä kalliimmasta ja pitkäkestoisemmasta tuotteesta on kysymys. Toisaalta tämä tarkoittaa myös sitä, että halvemman ja siis vähemmän hajusteöljyä sisältävän tuotteen tuoksu häviää iholta nopeammin.

Parfyymi

Hajuvesi eli parfyymi on hajuvesistä kalleinta. Parfyymi on alkoholiliuos, jossa on 15-30 tai jopa 40 prosenttia hajusteöljyä. Korkea hinta selittyy juuri tuotteen sisältämällä suurella hajusteöljypitoisuudella.

Eau de parfum

Kirjaimellisesti käännettynä eau de parfum on suomeksi parfyymivesi. Se on alkoholiliuos, jossa on 15-18 prosenttia hajusteöljyä. Parfyymivesi on tuoksuista toiseksi voimakkainta parfyymin jälkeen. Myös tuoksun hinta on selvästi korkeampi kuin kölnin- ja toilettiveden.

Eau de toilette

Eau de toilette -tuoksu on alkoholiliuos, jossa on neljästä kahdeksaan tai jopa kymmenen prosenttia hajusteöljyä. Toilettivesi ja kölninvesi ovat tyypilliset miesten tuoksut.

Eau de Cologne

Eau de Cologne tarkoittaa sananmukaisesti kölninvettä (Köln on ranskan kielellä Cologne). Kölninvesi on sekin alkoholiliuos, jossa on edellisistä tuoksuista selvästi vähiten eli kolmesta viiteen tai jopa seitsemän prosenttia hajusteöljyä. Kölninvettä käytetään ennen kaikkea raikastamiseen, sillä sen tuoksu ei yleensä kestä pitkään. Edellä mainituista tuoksutyypeistä kölninvesi on edullisinta. Sitrusöljypohjaisena kölninvesi sopii mainiosti iltapäiväaktiviteetteihin.

Tuoksun käyttö

Tuoksua pitää levittää maltillisesti. Pieni määrä tekee miehestä seksikkään ja vähän enemmän tekee itsevarmaksi. Iso tuoksumäärä puolestaan huomataan taatusti ja tuoksussa kylpeminen saa kanssaihmiset jo karttelemaan miestä. Tuoksun annostelu voi olla vaikeaa, sillä hajuaisti tottuu nopeasti uusiin tuoksuihin. Näin ollen oikean määrän arviointi vaikeutuu ajan mittaan. Jos jonkinlainen nyrkkisääntö pitää kirjoittaa, niin tuoksun vaikutuksen pitäisi jäädä henkilökohtaisen "tuoksualueen" sisälle, mikä on noin käsivarren mitta ruumiista. Tähän riittää tavallisesti kaksi suihkausta mitä tahansa tuoksua.

Kuva
Filippo Diotalevi

Suihkuta tuoksua noin 15 senttimetrin päästä, jotta iholle ei synny kosteaa lammikkoa vain yhteen kohtaan. Jos haluat tuoksun säilyvän pitkään ja että se huomataan ilman yliannostusta, suihkuta tuoksua rinnalle, jossa se levittyy vähitellen iholle ja vaatteille, ja josta se myös hiljalleen etenee kauluksen alueelle. Joidenkin tyylioppaiden mukaan myös miehet voivat laittaa häviävän pienen määrän tuoksua molempien korvien alle varmistaakseen, että seuralainen huomaa tuoksun nojautuessaan kohti miestä. Päivällä suositellaan käytettäväksi kevyempää Eau de Cologne -tyyppistä tuoksua kun taas iltaohjelmaan sopii paremmin voimakkaampi Eau de toilette.

Arkikäytössä, kuten työpaikalla, on hyvä levittää tuoksua vain kevyesti. Sitrusöljypohjainen tuoksu, niin kuin Eau de Cologne, sopii erinomaisesti tavanomaiseen arkikäyttöön. Jos kuitenkin pelkäät yliannostusta, käytä esimerkiksi saman tuotesarjan deodoranttia ja sampoota tai suihkusaippuaa ja jätä tuoksu kokonaan väliin. Älä myöskään suihkuta tuoksua suoraan vaatteille, sillä kaikki kuidut eivät kestä kosmetiikkaa, ja jotkut aineet voivat jättää jopa tahroja valkoisiin vaatteisiin. Tuoksuilla ei myöskään tulisi peittää pahoja hajuja. Kemikaalit voivat itse asiassa muodostaa vielä pahemman hajuyhdistelmän. Pääsääntö on joka tapauksessa, että hyvin valittu ja vähän annosteltu tuoksu antaa miehelle enemmän huomiota kuin tuoksussa kylpeminen.

Julkaistu maanantaina 8.12.2014 klo 17:43 avainsanalla pukeutuminen.

Edellinen
Seinäkalenteri 2015
Seuraava
Koskenlaskija-äänikirja