Koskenlaskija - osa 233

Vaivalloiselta näyttäneellä vääntäytymisellä Terho kiemurteli itsensä istuma-asentoon laskien mustasta keinonahasta valmistetun kookkaan lepolassensa saranoidun rahin alas ja siirtäen kaiken huomionsa Eikkaan antaen tämän ymmärtää, että aistivat korvat olivat valmiina keskustelijan äänihuulten synnyttämille ärsykkeille, joita kohta oli kantautuva ääniaaltoja vastaanottaville tärykalvoille. Einoa hieman nolotti, sillä hänestä tuntui aivan siltä, että kuka tahansa olisi kyennyt vastaamaan hänen perin triviaaliin uteluun, mutta Terhon odottava ilme ei antanut enää sijaa empimiselle, ja niinpä mies tavallista hiljaisemmalla äänellä esitti kysymyksensä.

- No katos kun mä aamulla otin kuuman suihkun, niin se suihkuverho yritti koko ajan imeytyä mun jalkoihin eikä siitä suihkuttamisesta meinannu tulla oikeen mitään. Niin et miks se verho silleen käyttäytyi?

Aivan kuten Eino aavistelikin, Terhon kasvoille poskenpäiden väliin virittäytyi leveä hymy, ja se oli selvä merkki siitä, että hän oli esittänyt opettajalle liian helpon arvoituksen. Terho taitteli hitaasti ja arvokkaasti torkkupeittonsa useaan laskokseen ja painoi kerrostetun liinavaatteen syliinsä ja risti kädet nipun päälle ja antoi silmiensä katseen laskeutua hetkeksi alas ihan kuin olisi ottanut vauhtia kohta alkanutta luentoa varten. Pää nousi taas asteittain ylös ja opettaja avasi suunsa.

- Tuohon nyt pystyy vastaamaan alakoululainenkin. Siinä sinä olit kuitenkin oikeassa, että jotain tekemistä fysiikalla on kokemasi ilmiön kanssa. Selitys on perin yksinkertainen. Kun suihkusta tulee alas kuumaa vettä, lämmittää se matkallaan ympäröivän ilman, ja lämmin ilmahan kevyempänä tunnetusti kohoaa ylöspäin. Jotta suihkutilaan ei syntyisi alipainetta, kun lämmennyt ilma sieltä tuolla tavoin kohoten poistuu, virtaa lattian tasolla tilalle muualta pesutilasta uutta ilmaa, joka yleensä on kylmempää. Samalla kun kylmä ilma virtaa suihkuverhon alareunan alta, työntää ilmavirta verhoa mukanaan syvemmälle kohti suihkutilaa ja siis lähemmäksi suihkuttelijaa. Näin muodoin siis verho ikään kuin tuntuu syleilevän suihkussa seisovan jalkoja.

Eino nyökytteli päätään merkiksi siitä, että oli nyt ymmärtänyt täysin ilmiön syntymekanismin. Mies käänsi päätään muiden suuntaan, ja niin Jalmari kuin Tuomaskin nyökyttelivät hekin mainiosta selityksestä tyytyväisinä. Mutta Eino tahtoi vielä jatkaa.

- No voiks sitä verhoo mitenkään saada pysymään aloillaan?

Julkaistu keskiviikkona 25.12.2013 klo 14:52.

Edellinen
Koskenlaskija - osa 232
Seuraava
Koskenlaskija - osa 234