Kymmenen vuoden matkat

Blogini kymmenvuotisjuhlavuoden kunniaksi olen koonnut listan muutamista matkakohteistani näiden vuosien ajalta. Kymmenessä vuodessa olen ehtinyt piipahtaa muutamassa eri kohteessa, joista olen myöhemmin kirjoittanut matkakertomuksen blogiini. Kaikista pikapyrähdyksistä en ole kirjoittanut ja yli kymmenen vuotta vanhoista matkoista ei tietenkään ole muuta jäljellä kuin jokunen valokuva ja muistikuva. Vielä parikymmentä vuotta sitten valokuvaaminen matkoilla oli hieman työlästä, sillä parhaimmillaankin filmirullalle mahtui vain 36 valokuvaa. Filmiä piti siis vaihtaa vähän väliä ja erityisesti päiväretkillä se tuntui vaivalloiselta. Niinpä kuvia tuli otettua säästeliäästi ja harkituista kohteista, sillä kuvat piti myöhemmin myös kehittää paperikopioiksi. Tyypillisesti laboratorio kehitti myös epäonnistuneet kuvat ja niistäkin joutui siis maksamaan.

Pariisin Eiffel-torni
Kuva
Matti Mattila

Tänä päivänä valokuvaaminen on aivan toisenlaista kuin silloin ennen vanhaan. Nykyaikaiseen digikameraan mahtuu hieman kuvan tarkkuudesta ja muistikortin kapasiteetista riippuen tuhansia kuvia. Hutilaukauksiakin saa ottaa mielin määrin, koskapa epäonnistuneet kuvat on helppo yksinkertaisesti vain poistaa onnistuneiden joukosta. Matkustaminen maailmalla on muutoinkin helpottunut tietotekniikan kehittymisen myötä. Kartat kulkevat kätevästi älypuhelimessa ja mahtuvat taskuun samoin kuin matkaoppaatkin, jotka nekin ovat muuttaneet muotoaan ja siirtyneet elektronisiksi ja selaimella selailtaviksi. Jotakin matkustamisessa sentään on säilynyt ennallaan, vaikka nykyään matkaliput ja hotellivarauksetkin hoituvat digitaalisesti tietokoneen äärellä.

La Sagrada Familia
Kuva
Matti Mattila

Yhä edelleen matkalle on lähdettävä aivan fyysisesti. Tekniikka ei vielä yllä täydelliseen virtuaalikokemukseen niin, että matkakohteessa voisi vierailla kotisohvaltaan. Kaukana ei kuitenkaan taida olla tämänkaltaiset nojatuolimatkat. Tekniikka tälläkin saralla kehittyy huimaa vauhtia. Ehkä parinkymmenen vuoden kuluttua näennäismatkailu on mahdollista ja fantasiaelokuvien luoma tulevaisuudenkuva virtuaalitodellisuudesta on todellisuutta. Tätä odotellessa pitää edelleen pakata matkalaukku ja astua kulkuvälineeseen, mikäli mielii nähdä maailmaa kotikulmiensa tuolla puolen. Alla olevaan listaan olen koonnut muutamia matkakertomuksia kymmenen vuoden ajalta niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Matkakohteitani

Julkaistu Sundayna 3.4.2016 klo 10:07 avainsanoilla loma, matkailu ja valokuvaus.

Edellinen
Parasta Portugalia
Seuraava
Divergent - Outolintu