Bengtskär-retki - osa 1

Kuva
Matti Mattila

Viime viikolla toteutin pitkäaikaisen haaveeni vierailla Bengtskärin majakalla. Olin suunnitellut matkaa tähän Pohjoismaiden suurimpaan majakkaan jo vuosia, mutta vasta tänä kesänä vihdoin tarjoutui tilaisuus tavoitteen toteuttamiseksi. Kesälomasuunnitelmani olivat pitkälti tekemättä ja tarkoituksenani oli kerrankin viettää sellainen tavallinen toimeton loma ilman pitkiä matkoja tai muita aktiviteetteja. Joutilaat päivät kuitenkin pitkästyttivät ja aloin pian kaivata toimintaa. Ryhdyin selaamaan paikallisten matkanjärjestäjien tarjontaa ajatuksenani tehdä jokin pikainen ja helppo päiväretki lähiseudulle. Katsoin ensimmäiseksi Hyvinkään Liikenteen päiväretkitarjonnan, koska sieltä olen ennenkin löytänyt mielenkiintoisia reissuja Etelä-Suomeen, kuten päivän matka Söderskärin majakalle kolmisen vuotta sitten.

Kuva
Matti Mattila

Heinäkuun matkaohjelmassa oli kokopäivän retki Bengtskärin majakalle. Ajankohta sopi mainiosti tyhjään kesäkalenteriini eikä 115 euron hintakaan hirvittänyt. Varasin matkan netissä ja maksoin samoin tein, jotenka reissusta oli tulossa mahdollisimman helppo, kun kaikki valmistelut oli näin hoidettu etukäteen. Matkan keskimääräistä korkeampi hinta selittyy monipuolisella ja värikkäällä ohjelmalla sekä tietysti laivamatkasta majakkasaarelle. Yksin kuljetus Saaristomeren uloimmalle luodolle maksaa jo itsessään vajaa kuusikymppiä. Risteilyn lisäksi retkemme pysähtyi menomatkalla Rintamamuseoon sekä paluumatkalla Neljän tuulen tupaan täyttävälle leivoskahville. Hieno päiväretki onnistui erinomaisesti siitäkin huolimatta, että taivas oli harmaan pilviverhon peitossa koko päivän eikä valokuvaamisesta oikein tahtonut tulla mitään, kun kaikista kuvista tuli ankean harmaita.

Rintamamuseo

Kuva
Matti Mattila

Retkeni alkoi Helsingistä varttia vaille kahdeksan tutulta päiväretkien bussipysäkiltä Kiasman edustalta. Museon eteen oli kerääntynyt jo parikymmentä retkeilijää hyvissä ajoin puoli kahdeksan aikoihin. Aamu oli harmaa, mutta sadetta ei ollut ainakaan vielä tiedossa, vaikka sitä olikin ennustettu melkein koko päiväksi. Hyvinkään Liikenteen bussi kurvasi pysäkille täsmälleen aikataulussaan. Perinteisesti bussin ovelle pakkautuu nopeasti iso joukko matkustajia, joten mikäli mielii saada mieluisan istumapaikan autosta, kannattaa rynnätä etujoukossa sisään. Bussille ei nimittäin synny mitään jonoa, vaan röyhkeys, etuilu ja kiilailu kuuluvat asiaan. Bussi oli lähtenyt aiemmin aamulla Hyvinkäältä ja siinä istui jo valmiiksi toistakymmentä asiakasta. Kaikkiaan matkaan oli lähtenyt 49 retkeilijää.

Julkaistu lauantaina 26.7.2014 klo 9:10 avainsanoilla loma, matkailu ja museot.

Edellinen
Barcelona 2014 - osa 14
Seuraava
Bengtskär-retki - osa 2