Söderskär-päiväretki - osa 1

Matkailu kotimaassa on erinomainen vaihtoehto kesäloman ulkomaanreissuille. Viime kesän lomani kului suurimmaksi osaksi Eurooppaa kierrellen lähes kuukauden mittaisella Interrail-matkalla. Tänä kesänä olin suunnitellut vähemmän aktiviteetteja ja ajattelin tehdä lyhyitä päiväretkiä pääkaungista katsottuna lähiseuduille. Löysin eräästä lehdestä Hyvinkää Liikenne Oy:n ilmoituksen päiväretkistä ja päätin varata matkan Söderskärin majakalle. Retkeen oli yhdistetty vielä vierailu Porvoossa, joten tiedossa oli melko tuhti ohjelma yhdelle päivälle. Tein matkavarauksen kätevästi netissä ja sain vielä samana viikonloppuna sähköpostissa vahvistuksen. Varausvahvistusviestissä olisi tosin ollut paljon toivomisen varaa, sillä siitä puuttui kaikki oleellinen matkaa varten. Sen sijaan viestiin oli kopioitu kaikki epäolennainen ja sellainen tieto, jonka jo tiesin, kuten nimeni ja kotiosoitteeni. Vahvistuksesta puuttui tärkein tieto eli kellonaika, jolloin bussi oli lähdössä. Lisäksi vahvistukseen olisi voinut laittaa ohjeita pukeutumisesta, sillä olimmehan menossa laivakyydillä merelle, saaristossa kun säät voivat olla erilaiset kuin maissa.

Marival II Aurinkolahdessa
Kuva
Matti Mattila

Matka alkoi kauniissa ja aurinkoisessa kesäsäässä aamuyhdeksältä maanantaina. Bussi kurvasi ajallaan Kiasman eteen ja innokkaat retkeilijät tungesivat ovelle niin, että aukion ja bussin väliin jäänyt pyörätie tukkeutui. Vihaiset pyöräilijät soittelivat kellojaan ja kiroilivat yrittäessään puikkelehtia paikallaan seisoneen väkijoukon läpi. Ihmiset eivät osanneet jonottaa, vaan pakkautuivat suurena sumppuna ja kiilailivat sivusta sisään saadakseen parhaimmat istuinpaikat. Auto tuli lähes täyteen ja matkustajia oli viitisenkymmentä. Retken hinta oli 76 euroa ja se sisälsi kaiken oleellisen, kuten merimatkan majakalle, lounaan laivalla sekä tarvittavat pääsymaksut ja bussikyydin. Rahat kerättiin matkan alussa ja vain käteinen kelpasi maksuvälineeksi.

Marival II komentosilta
Kuva
Matti Mattila

Päivän ohjelma alkoi laivakyydillä Söderskärin majakalle. Laivamme Marival II odotteli ryhmäämme Vuosaaren Aurinkorannalla, josta lyhyen risteilyn oli tarkoitus alkaa puoli kymmeneltä. Tämä retki taisi olla ensimmäinen laatuaan Hyvinkään Liikenteen päiväretkiohjelmassa, sillä bussikuskimme ajoi harhaan eikä matkanjohtajakaan tuntunut tietävän, mistä laivamme oli lähdössä. Seikkailimme tovin Vuosaaren asuinalueella ja teimme mutamia U-käännöksiä samalla, kun matkanjohtaja kävi ulkona kysymässä ajo-ohjeita paikallisilta. Päädyimme lopulta umpikujaan ja olimme jo vartin myöhässä aikataulusta, kun bussin ovet lopulta avautuivat ja ryhmämme joutui kävelemään melkoisen matkan laiturille. Noin vartin myöhässä pääsimme vihdoin risteilylle kohti Söderskäriä.

Söderskärin majakka
Kuva
Matti Mattila

Merimatka upeassa kesäsäässä oli todella nautittava. Laivalla tarkeni mainiosti kesävaatteissa, vaikka ulapalla seilattiinkin. Ulkoapäin pieneltä näyttänyt laiva oli lopulta melko tilava ja matkustajiakin siihen mahtui yli 70. Ovet olivat avoinna laivan sillalle ja kipparimme esitteli minulle ylpeänä paattinsa uusinta varustelua, joka oli asennettu vasta hiljattain. Purtilossa oli automaattipilotti, joka ohjasi laivan ennalta suunniteltua reittiä pitkin määränpäähänsä. Kapteeni myönsi, että laitteet ovat hänellekin vielä sen verran uusia, että hän yhä opettelee niiden käyttöä. Samalla hän harmitteli autopilotin huonoa laatua, sillä se ei näyttänyt onnistuvan pitämään kurssia. Näin itsekin monitorista, miten laiva hiljalleen ajautui pois kurssiltaan, kunnes yhtäkkiä kapteeni siinä laitteita esitellessään huomasi, että eihän se autopilotti ollut edes päällä! Päiväretkeltämme ei siis puuttunut jännitysmomentteja.

Julkaistu lauantaina 16.7.2011 klo 18:36 avainsanoilla loma ja matkailu.

Edellinen
Heurekan dinot
Seuraava
Söderskär-päiväretki - osa 2