Lontoo - osa 1

Big Ben
Kuva
Matti Mattila

Tämän kesän kesälomamatkamme teimme Lontooseen, Isoon-Britanniaan. Lontoo on saanut odottaa matkakohteidemme listalla, sillä emme ole pitäneet kiirettä rientää tähän brittiläisen imperiumin tai nyttemmin oikeastaan kansainyhteisön pääkaupunkiin. Viimeaikaiset levottomuudet olivat kieltämättä siirtäneet lähtöä muutamilla vuosilla, mutta nyt sitten vihdoin päätimme tehdä vajaan viikon mittaisen lomamatkan sateiden saarille. Sää Lontoossa oli koko viikon puolipilvinen. Vettä ei onneksi satanut ja onneksemme aurinkokaan ei paistanut kirkkaalta taivaalta kuin ani harvoin. Nekin harvat kerrat kun aurinko pilvien lomasta pääsi porottamaan, nousi lämpötila nopeasti hellelukemiin. Matkamme aikana keskilämpötila oli 21 asteen vaiheilla, joten ulkona tarkeni mukavasti kevyemmälläkin vaatetuksella.

Lontoo on täynnä nähtävyyksiä. Neljän päivän visiitin aikana ehtii sopivasti käydä kaikkein pakollisimmat kohteet. Tällä kertaa emme käyttäneet aikaa museoiden koluamiseen, mikä olisikin vaatinut huomattavasti enemmän aikaa. Mahdutimme matkaohjelmaamme kuitenkin ne suosituimmat nähtävyydet, kuten Big Benin, Buckinghamin palatsin, Towerin sillan, St. Paulin katedraalin, Harrodsin tavaratalon ja paljon muita tuttuja kohteita. Liikkuminen paikasta toiseen kävi kätevästi metrolla, johon olin ostanut seitsemän päivän matkailijaliput etukäteen netissä. Lontoon liikennelaitos lähetti ystävällisesti liput postitse Suomeen jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Näin säästyi aikaa itse kaupungissa, kun lippuja ei tarvinnut alkaa ostaa matkatavaroineen kioskin luukulta.

Tein kaikki matkajärjestelyt itse netissä. Lentoliput, hotelli, pääsyliput ja muut järjestelyt hoituivat helposti verkossa. Luonnollisesti työ vaatii oman aikansa, mutta samalla säästää matkatoimistojen provisiot. Kohtuuttomasti ei kannata kuluttaa aikaa optimaalisimpien järjestelyjen saavuttamiseksi. Hotellin valinnassa kannattaa hinnan lisäksi verrata sijaintia lähimpään metro- tai juna-asemaan sekä myös hotellin tasoa. Oma hotellimme The Royal Sussex Gardens oli kohtuullisen hyvätasoinen, siisti ja lähellä liikenneyhteyksiä. Valitsin tämän hotellin etupäässä edullisen hintansa ja hyvän sijaintinsa vuoksi. Hotelli sijaitsi vain muutaman korttelin päässä Paddingtonin rautatieasemalta, jonne nopea Heathrow Express -lentokenttäjuna kuljettaa vartissa.

Kaiken kaikkiaan matkamme oli erittäin onnistunut. Paikoin yllätyimme positiivisesti muutamissa turistikohteissa, vaikka kommelluksiltakaan emme tyystin välttyneet. Pienet virheet kuuluvat matkailuun eikä niistä kannata menettää hermojaan. Viikon aikana valitsimme mielestämme kerran vääränlaisen ravintolan ja vain kerran astuimme väärään junaan poistuaksemme kuitenkin nopeasti seuraavalla pysäkillä oikeaan vaunuun. Matkabudjettimmekin kesti hyvin, vaikka Lontoo ei olekaan niitä maailman edullisimpia kaupunkeja. Hintataso vaihteli jonkin verran. Etnisten ravintoloiden herkut olivatkin huomattavasti kalliimpia kuin monikansallisten ravintolaketjujen takuuvarmat antimet. Esimerkiksi Pizza Hutissa saattoi syödä päivän buffet-lounaan kuudella punnalla, kun samalla hinnalla tuskin sai edes vielä riisikuppia eräässä intialaisessa ravintolassa.

Julkaistu sunnuntaina 15.7.2007 klo 16:59 Projektit-luokassa avainsanalla matkailu.

Edellinen
Ravintola Chico's Forum
Seuraava
Lontoo - osa 2