Lontoo - osa 9

Lontoo on yksi maailman suosituimmista turistikohteista. Se on Ison-Britannian pääkaupunki ja noin seitsemän miljoonan asukkaan kotikaupunki. Lontoossa yhdistyy maailman eri kansat, sillä katukuva on hyvin värikäs. Kansallisuuksien kirjoon on luonnollinen selitys, sillä onhan brittiläinen kansainyhteisö aikoinaan ulottunut kaikille mantereille. Lontoon historia voidaan ajoittaa jo Rooman vallan aikaan eli noin parin tuhannen vuoden taakse. Kaupunki on kasvanut noista ajoista ja toimi globaalina liike-elämän keskuksena aina toiseen maailmansotaan asti. Teollistumisen ja kaupankäynnin mukanaan tuoma vauraus näkyy kaikkialla. Toinen toistaan komeampia rakennuksia tulee kaupungilla vastaan tuon tuostakin. Yhä edelleen erityisesti Lontoon City on elinkeinoelämän keskus, jonka valtavissa toimistokomplekseissa työskentelee päivittäin tuhansia ja taas tuhansia liike-elämän ammattilaisia.

Puhelinkioskit
Kuva
Matti Mattila

Aitoa brittiläistä kulttuuria voi olla vaikeaa löytää Lontoosta. Pitänee käydä englantilaisella maaseudulla tai muissa kaupungeissa, jotta saisi käsityksen brittiläisestä elämänmenosta. Suurkaupunki tarjoaa paljon kansainvälisyyttä eikä turisti aina erota, mikä on alkuperäistä ja mikä maailmalta perittyä. Vasemmanpuoleinen liikenne on tietysti näkyvin piirre, jonka matkailija panee merkille. Huolellinen turisti katsoo varmuuden vuoksi molempiin suuntiin, vaikka käänteisen liikenteen metkut oppiikin muutamassa päivässä. Bussia tulee toisinaan odotettua kadun toisella puolella ja kun se oma vuoro menee nenän edestä, muistaa jälleen maan tavat. Ruokailukaan ei aina näyttäydy aidoimmassa brittiläisessä muodossaan. Kansainväliset ketjuravintolat ja etniset ruokalat ovat vallanneet myös Lontoon keskustan. Turistille nämä luovat tutun ympäristön, mutta myöhemmin alkaa kaivata sitä aitoa brittiläistä keittiötä, edes kokeeksi.

Ostokset

Isoissa kaupungeissa tapahtuu jatkuvasti jotain. Meidän matkamme aikana tosin oli rauhallista, vaikka toistuvat kuulutukset metroasemilla muistuttivatkin rauhattomuuden mahdollisuudesta. Emme myöskään törmänneet niihin paljon puhuttuihin taskuvarkaisiin, vaikka väentungoksia kaupungilla riittikin. Varovainen ja huolellinen toki kannattaa olla aina ja kaikkialla. Lontoossakin poliisit partioivat näyttävästi ja suurten liikekeskusten auloja vartioi virkapukuiset turvamiehet. Laukkuja ja reppuja tarkastettiin vähän väliä. Joissakin liikkeissä reppua piti kantaa kädessä välttyäkseen pudottamasta tavaroita kaupan hyllyiltä.

Oxford Street
Kuva
Matti Mattila

Muutamissa liikkeissä tuntui siltä, etteivät myyjät olleet kovinkaan tottuneita luottokorttimaksuihin. Pariinkin otteeseen luottokorttimaksu epäonnistui myyjän huolimattomuuden vuoksi. Eräässäkin myymälässä kärsimätön myyjätär poisti kortin lukijalaitteesta kesken kaiken, vaikka ruudulla luki kissankokoisin kirjaimin "Do not remove card." Maksutapahtuman auktorisointi suomalaisella luottokortilla voi nimittäin kestää tavallista pitempään, joten kannattaa vain olla kärsivällinen. Jos kortti on muuten kunnossa, tulee hyväksymisilmoitus aikanaan. Tapahtuman käsittely voi paikasta riippuen kestää jopa viisi minuuttia. Parikin maksua jouduin näppäilemään kahdesti, joten luvassa on luottokorttilaskun tarkka syynäys, kun se aikanaan tipahtaa postiluukusta. Asiakkaan kannattaa säilyttää kaikki mahdolliset kuitit ja paperit sekä ottaa varmuuden vuoksi liikkeen yhteystiedot muistiin. Paikan päällä lienee turhaa alkaa rettelöidä. Nämä myyjät ovat vain töissä siellä eivätkä yleensä voi ongelmille mitään. Heidät on koulutettu vain rutiiniasioiden hoitamiseen ja kaikki tavallisuudesta poikkeava kuitataan olankohautuksella ja uudelleenyrityksellä. Rähjääminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa luottokortin kuoletukseen kesken matkan, joten kannattanee vain yrittää selvittää ongelmia hymyssä suin. Epäselvät maksutapahtumat pitää sitten selvittää aikanaan kotona. Kahdenkertaisia veloituksia ei luonnollisestikaan pidä mennä maksamaan ja niistä onkin välittömästi tehtävä reklamaatio luottokorttiyhtiölle. Tuolloin tarvitaan kaikki kuitit ja asiakirjat, jotka auttavat asian selvittelyssä.

Liikenne

Isossa-Britanniassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Monille turisteille kokemus on ensimmäinen, sillä monissa muissa Euroopan maissa ajetaan ajoradan oikealla puolella. Erilaiseen liikennekulttuuriin tosin tottuu nopeasti eikä se muutaman päivän jälkeen enää tunnu kovin erikoiselta. Lontoossa on tietenkin paljon autoja ja vielä enemmän busseja. Kaksikerroksisia punaisia busseja ajaa kaikkialla keskustassa. Oxford Street -kadulla niitä saattaa kulkea tusinakin peräkkäin. Metro on toinen hyvin suosittu joukkokulkuväline. Sillä pääsee nopeasti paikasta toiseen eikä laitureillekaan tarvitse laskeutua yleensä kovin syvälle maan alle toisin kuin Helsingissä. Siirtyminen kadulta lähtölaiturille vie oman aikansa samoin kuin muutamien asemien väliset pitkät yhdyskäytävät eikä rappusten kipuamiselta voi välttyä. Metroissa on yleensä hyvin tilaa keskellä päivää. Aamulla ja iltapäivällä pitää varautua sankkoihin ruuhkiin ja erityisesti iltapäivällä metrotunnelit ovat myös läkähdyttävän kuumia. Maanalainen on Lontoossa melko turvallinen, joskin aika ajoin tiedotusvälineistä saa kuulla ikäviä uutisia. Matkailijan kannattaa hankkia kolmen tai seitsemän päivän matkailijalippu, jolla matkustaminen kaupungin yleisillä joukkokulkuvälineillä on vaivatonta. Lipun voi ostaa etukäteen netissä, ja se lähetetään kotisuomeen hyvissä ajoin ennen matkaa.

Epilogi

Matkamme Lontooseen onnistui paikoin jopa yli odotusten. Positiiviset kokemukset tästä eurooppalaisesta suurkaupungista kutsuvat meidät vierailulle varmasti vielä uudestaan. Englantilaiseen tapaa maassa pitää varautua oikulliseen säähän. Oman matkaviikkomme aikana ei onneksi satanut, mutta tummanharmaat pilvet kieltämättä varjostivat vierailuamme ja samalla myös valokuvista tuli kovin tummanpuhuvia. Ennen matkaa hankkimani Sonyn GPS-paikannuslaite toimi erinomaisesti. Kotiin päästyäni latasin laitteen muistiin tallentuneet lokit tietokoneelle samoin kuin kameran digikuvat. Muutamalla näppäinpainalluksella laitteen mukana tuleva GPS Image Tracker -ohjelma yhdisti paikkatiedot valokuviin. Tietenkin tarkistin paikannuksen onnistumisen Google Earth -ohjelmalla ja uskomatonta kyllä, kaikki kuvat löytyivät kartalta juuri niiltä paikoilta, joissa ne oli otettukin. Positiivisten kokemusten tulva sen kuin vain jatkui vielä matkan jälkeenkin. Tämän erinomaisesti onnistuneen lomaviikon perusteella voin lämpimästi suositella Lontoota matkakohteena.

Julkaistu maanantaina 23.7.2007 klo 17:46 Projektit-luokassa avainsanalla matkailu.

Edellinen
Lontoo - osa 8
Seuraava
Lontoo 2007