Sony GPS-CS1KA

Sony GPS-CS1KA
Kuva
Sony

Digikuvaajan uudeksi ja lähes kohta pakolliseksi varusteeksi on tullut GPS-paikkatietotallennin. Kaikissa uusissakaan digikameroissa ei ole vielä GPS-paikanninta, joten sen puuttuessa voi käyttää erillistä paikanninlaitetta. Sony GPS-CS1KA on juuri oiva ratkaisu paikkatietojen tallentamiseen kuvaamisen aikana. Se on näppärän kokoinen ja painaakin vain 55 grammaa ilman paristoa. Laite toimii yhdellä AA-paristolla noin 12 tuntia ja tallentaa kahden metrin tarkkuudella paikkatiedon 15 sekunnin välein. Muistin koko on 31 megatavua, johon mahtuu 360 tunnin paikannusloki. Jos paikanninta käyttää 12 tuntia päivässä, riittää muisti jopa kuukauden ajaksi. Vakiovarusteisiin kuuluu USB 2.0 -kaapeli ja kotelo, jonka voi laittaa vyölle, laukkuun, laukun hihnoihin tai repun remmiin. Lisäksi laitetta voi kuljettaa mukana tulevalla sulkurenkaalla, joka on helppo ja nopea kiinnittää esimerkiksi vyölle.

Sony GPS-CS1KA -paikantimen toiminta on yksinkertainen. Laite kerää tasaisin väliajoin muistiinsa paikkatietoja kuvaajan sijainnista maastossa. Kun kuvaussessio on päättynyt, kuvaaja lataa sekä kuvat että paikannuslokin tietokoneelleen. Paikantimen mukana tulevalla ohjelmalla yhdistetään kuvausajan perusteella paikkatieto ja valokuva tosiinsa ja tallennetaan kuvatiedoston Exif-tietoihin. Myyntipakkauksessa tulee mukana myös kätevä ohjelmisto, jolla voi katsella kuvia joko kartalla tai kalenterilla. Vaihtoehtoisesti paikkatietoja voi hyödyntää myös Google Earthissä, johon kuvat saa näkyviin Googlen Picasalla*. Sonyn paikannin toimii periaatteessa kaikkien kameramerkkien kanssa, vaikka valmistaja tietysti suositteleekin omia kameroitaan. Koska paikannin on erillinen laite, ei yhteensopivuusongelmia juuri tule. Tosin kuvien on oltava JPEG-formaatissa ja tuettava Exif 2.1 tai uudempaa spesifikaatiota. Tämä ei liene muodostuvan ongelmaksi uusimpien digikameroiden kanssa.

Paikannin on oiva apuväline valokuvaharrastajalle ja miksipä ei myös ammattilaisellekin. Sonyn korkea laatu näkyy laitteen muotoilussa, jossa kaikki tuntuu olevan kohdallaan ja optimaalisesti suunniteltu. Paikantimen koko voisi olla hyvinkin vielä pienempi, sillä leijonanosan eli noin 2/3 tilavuudesta vie AA-pariston pesä. Varustetasokin on erinomainen, sillä pakkauksessa tulee kaikki oleelliset tarvikkeet paristoa lukuun ottamatta. Paristoksi suosittelen ladattavaa AA-kokoista akkua, joita itse kannan mukana varmuuden vuoksi useampia. Myös käyttöohjeet suosittelevat nikkeli-metalli-akkua, jolla voidaan saavuttaa jopa 14 tunnin toiminta-aika tavallisen alkalipariston 10 tunnin sijaan. Jos Sony GPS-CS1KA -paikantimesta pitää löytää jotain negatiivista sanottavaa, voi sen korkeahkoa 130 euron suositushintaa pitää ainoana pikku miinuksena.

Tekniset tiedot

malli
GPS-CS1KA
virtalähde
yksi LR6 (AA) alkaliparisto, HR6 nikkeli-metalli-akku tai USB-kaapeliyhteys
virrankulutus
noin 0,3 W paristolla tai akulla
toiminta-aika
noin 10 h alkaliparistolla, noin 14 h nikkeli-metalli-akulla 25°C lämpötilassa
käyttölämpötilat
noin 0-40°C
varastointilämpötilat
noin -21-60°C
vastaanottotaajuus
1575,42 MHz (L1-taajuus, C/A-koodi)
vastaanottotapa
12-kanavainen all-in-view-seuranta
herkkyys
-150 dBm tai alle (keskimäärin, paikannuksen aikana)
kylmäkäynnistys
40 s (vähintään)
kuumakäynnistys
2 s (vähintään)
paikannuksen tarkkuus, 2DRMS
noin 2 m
tallennusväli
noin 15 s
muistikapasiteetti
noin 31 Mt
liitäntä
USB 2.0
leveys
87 mm
korkeus
36 mm
syvyys
36 mm
paino
55 g (ilman akkua)
mukana tulevat ohjelmistot
GPS Image Tracker ja Picture Motion Browser
tuetut käyttöjärjestelmät
Microsoft® Windows® 2000 Professional, XP Home Edition, XP Professional
tuetut kuvaformaatit
JPEG-kuvatiedosto Exif 2.1 tai uudemmalla

Julkaistu lauantaina 30.6.2007 klo 16:53 avainsanoilla laitteet ja valokuvaus.

Edellinen
Laihialainen junamatka
Seuraava
Fedor Grigoryev