Karibian vinkit - osa 2

Rahat

sokeriruokoviljelmä
Kuva
Matti Mattila

Karibian pikkuvaltioissa voi maksaa joko maiden omissa valuutoissa tai yleisesti hyväksytyissä Yhdysvaltojen dollareissa. Maiden omat valuutat vaihtelevat valtioittain, mutta dollarit ovat käypää valuuttaa käytännöllisesti katsoen kaikilla saarilla euroilla operoivaa Martiniqueta lukuun ottamatta. Matkalle kannattaa varata pieniä, esimerkiksi dollarin ja viiden dollarin seteleitä. Matkakohteet eivät ota vastaan suuria seteleitä, ja monet hinnatkin ovat melko maltillisia, joten pikkuseteleillä pääsee pitkälle. Päiväbudjetin suuruus riippuu paljon omasta kulutuksesta. Joillekin saattaa riittää kymmenen dollarin budjetti päivässä kun taas matkamuistoja ostavat ja paikallisia palveluja runsaasti käyttävät tarvitsevat luonnollisesti enemmän käteistä. Luottokortitkin käyvät monissa paikoissa, mutta itse en joutunut turvautumaan muovirahaan kuin kerran ja silloinkin olimme jo viimeisellä reittimme Karibian puoleisella saarella ja pieni dollaribudjettini oli ehtynyt.

Matkatavarat

satamatyöläisiä
Kuva
Matti Mattila

Matkoille ei yleensäkään kannattaisi rahdata mukanaan puolta omaisuutta. Vaikka risteilymatka kestää kaksi viikkoa, voi matkalaukkuun huoletta pakata vähemmänkin vaatteita, sillä laivalla on pesulapalvelu, jossa voi pesettää retkillä rähjäytyneet vaatteensa. Puhtaat asusteet saa 24 tunnin toimitusajalla, joten viikon vaatevarasto voi hyvin riittää. Retkiä varten pitää ottaa mukaan hyvät kengät, joita on ehtinyt jo käyttää jonkin aikaa niin, että ne ovat mukautuneet jalan muotoihin. Uusia kenkiä en suosittele ajamaan sisään, sillä ne voivat aiheuttaa ikäviä ja lomaa haittaavia hiertymiä jalkoihin. Joillekin viidakkoretkille voi ottaa kevyet pitkät housut, vaikka muuten Karibian lämmössä pärjää sortseilla. Laivalla voi iltaisin pukeutua siistimmin pitkiin housuihin ja ehkä silloin, kun kokee ilmastoinnin liian viileäksi. Varvastossut ovat hyvä valinta paristakin syystä. Niillä on hyvä kävellä aurinkokannen kuuman polttavalla päällystämättömällä metallikannella. Varvastossut sopivat myös lyhyille retkille ja omatoimisille kaupunkikierroksille, jos sade yllättää. Tällöin kengät eivät kastu, ja yleensä muovista valmistetut tossut kuivuvat nopeasti. Karibialla ei ole erityisiä pukeutumissääntöjä. Tavalliset asusteet riittävät, mutta esimerkiksi maastokuvioisia vaatteita ei saa käyttää Barbadoksella eikä Antiguassa.

Hygienia

kukko
Kuva
Matti Mattila

Käsien pesu aina ennen ruokailua on tärkeää. Kristina Katarina -laivalla hygienia oli erittäin korkealla tasolla ja jokaisen ravintolan ulkopuolella oli desinfiointiainetta käsiä varten. Desin hierominen kämmeniin on suositeltavaa, sillä päivän aikana tulee pideltyä kiinni käytävien ja portaiden kaiteista, jolloin vastapestytkin kädet ovat nopeasti alttiina pöpöille. Kädet tulisi pestä myös maissa ruokaillessaan, mutta aina tähän ei ole mahdollisuuksia. Laivalta kannattaakin ostaa pieni käsidesipullo, joka mahtuu laukkuun tai taskuun ja josta voi aina tarpeen tullen suihkauttaa sormilleen puhdistusainetta.

Ajanviete Atlantin ylityksen aikana

naamiaiset
Kuva
Matti Mattila

Atlantin ylitys risteilylaivalla kestää kuusi päivää. Matka kuulostaa pitkältä ja ensimmäisenä tulee mieleen, miten aikansa saa kulumaan lähes viikon mittaisella merimatkalla. Laivalla on järjestetty Atlantin ylityksen ajaksi runsaasti ohjelmaa, joten aika tuskin tulee pitkäksi. Meridian-klubissa laivan ylimmällä kannella on pieni kirjasto, josta voi lainata kirjoja ja lehtiä. Matkalla voi myös hemmotella itseään Day Spa Mare -osaston palveluilla tai harrastaa kuntoilua monipuolisessa kuntosalissa. Parasta ajanvietettä ovat kuitenkin ohjatut ohjelmat, kuten aamuvoimistelu, erilaiset kurssit ja tietenkin asiantuntevat luennot.

Julkaistu sunnuntaina 15.4.2012 klo 8:46 avainsanoilla loma ja matkailu.

Edellinen
Karibian vinkit - osa 1
Seuraava
Karibian vinkit - osa 3