Karibian vinkit - osa 1

Lukemattomat matkaoppaat kertovat käytännöllisiä ohjeita ja vinkkejä Karibian saarille matkustaville. Kaikkea nämä oppaat eivät kata ja mielestäni ehkä kaikkein käytännöllisimmät matkavinkit tulevat henkilöiltä, jotka ovat matkustaneet kohteisiin ja kertovat omakohtaisista kokemuksistaan matkalta. Olen koonnut tähän muutamia vinkkejä, jotka koin hyödylliseksi Karibian risteilyä varten.

Aurinko

Kristina Katarina
Kuva
Matti Mattila

Aurinko paistaa kuivan kauden eli tammi-heinäkuun välisenä aikana käytännöllisesti katsoen päivittäin. Toisin kuin Suomessa, näillä eteläisillä leveysasteilla aurinko paistaa keskipäivän aikaan melkein kohtisuoraan ja lämmittää ilman nopeasti reilusti yli meikäläisten hellelukemien. Päivälämpötila on yölläkin parinkymmenen asteen paremmalla puolella. Päivän alin lämpötila on keskimäärin vähintään noin 24 astetta ja ylimmillään lähes 30 astetta. Ihoa ruskettavat ultraviolettisäteet saavat herkän ihon punoittamaan lyhyessä ajassa pilvisilläkin säillä. Pilvet eivät siis suojaa ihoa palamiselta ja siksi onkin suositeltavaa, että vaalea pohjoismaalainen iho suojataan päivittäin aurinkovoiteella, jossa on iso suojakerroin. Jos iho on herkkä palamaan, voi auringossa oleskella palamatta noin kymmenen minuuttia. Suojakerroin 15 on riittävä suoja muutamaksi tunniksi ja riittää käytännössä esimerkiksi puolipäiväretken ajaksi. Suojakerroin 30 on suositeltava etenkin hyvin vaalealle ja helposti palavalle iholle tai jos aikoo oleskella pitkiä aikoja auringossa. Aurinkovoidetta on lisättävä pitkin päivää, sillä voide saattaa pyyhkiytyä vähitellen päivän askareiden mukana.

varvastossut
Kuva
Matti Mattila

Viikon tai kahden matka Karibian aurinkoon ei vielä ehdi ruskettamaan talvikauteen tottunutta suomalaista vaaleaa ihoa kovin paljon. Tänä aikana iho kokee paremminkin eräänlaisen valosokin pohjoisen harmaan talven keskellä ja alkaa rusketuksen sijaan pikemminkin punoittaa. Ruskettumista voi avittaa aloittamalla betakaroteeni- ja E-vitamiinikuurin kolme-neljä viikkoa ennen matkaa ja jatkamalla sitä toiset kolme-neljä viikkoa matkan jälkeen. Kuuria jatketaan myös matkan aikana, joten käytännössä lisäravinnekapseleita tulisi popsia kaikkiaan parin kuukauden ajan. Näin iho valmistautuu ultraviolettisäteiden pommitukseen matkan aikana, ja rusketus säilyy pidempään, kun kuuria jatkaa vielä matkan jo päätyttyä. Kuuriin sopivan vitamiiniruiskeen saa esimerkiksi Vivisanté-aurinkokapseleista, joita myydään 60 annoksen pakkauksissa. Yksi kapseli kahden kuukauden eli noin 60 päivän ajan aamuisin ennen ja jälkeen matkan sekä matkan aikana riittää. Muutaman kuukauden kuuri säilyttää maltillisestikin otetun rusketuksen puolisen vuotta.

ilta Antiguassa
Kuva
Matti Mattila

Laivan usealla aurinkokannella voi ottaa aurinkoa säädettävissä aurinkotuoleissa. Aurinkokannen metallikansi on suorassa auringonpaisteessa polttavan kuuma, joten kannella on käveltävä jalkineissa. Mikäli iho on herkkä palamaan, kuten monien suomalaisten iho yleensä on, suosittelen ensimmäisten päivien auringonottoajaksi ilman aurinkovoidetta noin 10 minuuttia vatsa- ja toiset 10 minuuttia selkäpuolelle. Hyvällä suojakertoimella auringossa voi oleskella huomattavasti pidempään. Auringossa oleskelua voi lisätä muutaman päivän välein viidellä minuutilla. Kaupungilla ulkoillessaan ja retkillä kannattaa iho suojata huolellisesti niin, ettei voitelemattomia kohtia jää esimerkiksi niskaan tai korvien ympäristöön. Jos iho pääsee palamaan, ei aurinkoon ole menemistä viikkoon tai kahteen. Loman ensimmäisinä päivinä ei siis kannata polttaa nahkaansa ja vielä kerran on hyvä muistaa, että iho palaa salakavalasti myös pilvisellä säällä. Laivan kannella merimatkan aikana jatkuvasti vilvoittava tuulenvire antaa petollisen tunteen viileydestä. Meriveden pinnasta heijastuvat ultraviolettisäteet vielä kaksinkertaistavat säteilyannoksen, jolloin iho on merellä erityisen altis palamiselle.

Julkaistu lauantaina 14.4.2012 klo 16:00 avainsanoilla loma ja matkailu.

Edellinen
Kap Verde 2012 - osa 5
Seuraava
Karibian vinkit - osa 2