Elokuvateattereissa nähtiin vuosi sitten eli heinäkuussa 2017 odotettu leffa Valerianin ja Laurelinen seikkailusta tuhannen planeetan valtakunnassa. Ohjaaja Luc Besson oli loihtinut samannimisestä sarjakuvasta vauhdikkaan tieteiselokuvan, jossa oikeat ihmiset näyttelivät massiivisten tehosteiden ja tietokonegrafiikoiden keskellä. Filkka ei suinkaan ollut ensimmäinen Valerian-sarjakuvien filmatisointi. Ranskan, Unkarin ja Japanin televisioissa nähtiin jo kymmenen vuotta aiemmin eli vuonna 2007 animaatiosarja avaruuskaksikon seikkailuista. Time Jam -nimellä kulkeva yhden tuotantokauden mittainen piirretty televisiosarja koostuu kaikkiaan neljästäkymmenestä jaksosta, joista kaksikymmentä ensimmäistä esitettiin lokakuusta joulukuuhun vuonna 2007 ja loput kaksikymmentä seuraavan vuoden tammikuusta maaliskuuhun. Kansallisfilmografiamme mukaan Valerianin animaatiosarjaa ei ole esitetty suomalaisilla televisiokanavilla. Sarjasta on kuitenkin koostettu DVD-kokoelma eri markkina-alueille.
Sain muutama vuosi sitten tietää Valerian-animaatiosarjasta ja aloin välittömästi etsiä DVD-kokoelmaa myyvää verkkokauppaa. Pian kuitenkin osoittautui, ettei loppuunmyytyä kokoelmaa enää saanut mistään muualta kuin Yhdysvalloista ja sieltäkin kovaan keräilyhintaan. En ollut valmis maksamaan toistasataa euroa piirretystä televisio-ohjelmasta, vaikka intohimoisena ja vankkumattomana Valerian-fanina ja keräilijänä olisi kaiketi pitänyt vain ummistaa silmänsä korkeasta hinnasta. Ostoksen jättämiseen sikseen oli toinenkin syy. Jenkkilän leffoissa on aluekoodi 1 siinä missä Euroopassa aluekoodina on 2. Yhdysvalloista ostettua elokuvaa ei siis välttämättä pystyisi katsomaan eurooppalaisilla laitteilla ilman pientä kikkailua tai kaikki aluekoodit tunnistavaa DVD-pyöritintä.
Muutama viikko sitten kiinnostuin jälleen Time Jam -animaation hankinnasta. Sain nimittäin hyvän tarjouksen Ebay-verkkokaupassa, jossa kokoelma maksoi postikuluineen Yhdysvalloista toimitettuna enää vain 40 puntaa eli noin 48 euroa.
Tilasin kokoelman heti. Toimitusajaksi oli arvioitu kahdesta neljään viikkoa, mutta paketti saapuikin hyvissä ajoin melko tarkkaan kaksi viikkoa tilauksesta. DVD-pakkaus oli vielä kutistekalvon ympäröimä eli tuote oli uusi aivan kuten myyjä oli ilmoittanutkin. Kiekot olivat moitteettomassa kunnossa, vaikka lähetys tuli rapakon takaa Yhdysvalloista. Minua ei enää huolettanut aluekoodi 1, sillä tiesin entuudestaan, että ilmaisella VLC-ohjelmalla voin katsella myös muiden aluekoodien elokuvia. Lisäksi apunani on jo vuosia ollut erinomainen DVDFab-rippausohjelma, jolla olen ripannut filkat NAS-asemalle älytelevisiolla katsottavaan formaattiin. Moniosaisia sarjoja on helpompi katsoa kiintolevyltä striimattuina, kun ei tarvitse jatkuvasti nousta vaihtamaan välillä levyä DVD-soittimessa. Heitin ensimmäisen levyn koneeseen ja sain heti havaita, että Windowsin oma DVD-sovellus kaatui virheilmoitukseen sopimattomasta aluekoodista. VLC-ohjelma sen sijaan lähti pyörittämään kiekkoa ilman mutinoita samoin kuin DVDFab-ohjelmakin. Olisin toki voinut katsella animaatiot Windowsillakin, mutta en halunnut vaihtaa aluekoodia käyttöjärjestelmässä, koska sen voi tehdä vain muutamia kertoja, jonka jälkeen viimeksi voimassa ollut aluekoodi jää niin sanotusti ikuisesti voimaan.
Time Jam DVD-kokoelmassa on seitsemän levyä ja yhteensä tuhat minuuttia katsottavaa. Kukin jakso kestää 25 minuuttia. Ensimmäisellä levyllä on muutama lisäominaisuus, kuten erilliset musiikkianimaatiot ja joukko tuotantoyhtiön trailereita muista sarjoista. Animaation ääni ja kieli on englanti eikä sarjassa ole tekstitystä, mutta englantia osaavalle katsojalle tämä ei ole ongelma. Videon kuvasuhde on vanha kunnon letterbox eli 4:3, joskin ääni on digitaalista Dolby-stereota. Valerianin animaatiosarja on erinomainen lisä sarjakuvakeräilijän kokoelmaan siitäkin huolimatta, että jaksojen katsominen vaatii hieman tietoteknistä näppäryyttä.