Karannut planeetta

Valerian ja Laureline ovat lähteneet pieneen Ukbarin aurinkokuntaan tervehtimään sinne Maasta asettuneita siirtokuntia. He saavat selville, että kaukainen Zahirin planeetta on syöksymässä radaltaan ja uhkaa Ukbarin siirtokuntia. Nopeasti agentit siirtyvät aikakoneen avulla ajassa taaksepäin pelastaakseen planeetan. Zahirilla on kaksi mahtavaa, kaupunkia, joiden asukkaat ovat ikimuistoisista ajoista käyneet sotaa keskenään. Hirvittävien aseiden aiheuttamat räjähdykset ovat järkyttäneet planeetan tasapainon, mutta asukkaat eivät tiedä mitään heitä uhkaavasta vaarasta. Valerianilla ja Laurelinella ei ole kauan aikaa toimia, mutta he päättävät tehdä kaiken mikä tehtävissä on.

Karannut planeetta

Karannut planeetta on julkaistu suomeksi kahdella eri nimellä. Ensimmäisessä suomennoksessa seikkailu sai otsikokseen Karannut planeetta, kun Sanoma Oy alkoi julkaista tarinaa Zoom-sarjakuvalehdessään yhdeksänosaisena jatkokertomuksena numeroissa 25-34 vuonna 1974. Ensimmäisen suomenkielisen albumipainoksen julkaisi Kustannusosakeyhtiö Otava seuraavana vuonna 1975. Tuolloin seikkailun nimi säilyi muuttumattomana, vaikka alkuperäinen vuonna 1970 julkaistu ranskankielinen teos on nimeltään Le pays sans Étoile eli suomeksi Maa ilman tähteä. Kustannus Oy Jalava julkaisi albumin uudelleen parikymmentä vuotta myöhemmin suomeksi vuonna 1995 ja antoi sille nimeksi Auringoton planeetta, joka kuvaa paremmin itse tarinaa. Jalavan satunnaisessa Valerian-sarjassa teos on julkaisujärjestyksessä neljästoista. Sarjakuvataiteilija Jean-Claude Mézières ja käsikirjoittaja Pierre Christin julkaisivat seikkailun ensimmäisen kerran jatkotarinana ranskalaisen Pilote-lehden numeroissa 570-592 (8.10.1970-11.3.1971).

Auringoton planeetta

Auringoton planeetta on kronologisessa järjestyksessään kolmas Valerian-albumi. Tarkalleen ottaen kyseessä on kuitenkin jo neljäs seikkailu, sillä järjestysnumerolla nolla julkaistiin vajaa kymmenen vuotta myöhemmin aivan ensimmäinen kertomus nimellä Pahat unet. Juoni on jälleen kerran hyvin oivaltava ja uniikki sekä mielenkiintoinen. Grafiikka on edellisen albumin Tuhannen planeetan valtakunnan tapaan täynnä yksityiskohtia ja erittäin värikäs. Myös Auringoton planeetta on antanut Tähtien sota -elokuvasaagalle inspiraatiota. Tarinan loppupuolella alkaa ilmataistelu, jossa kirjaimellisesti ilmalaivat lentävät taistelemaan. Laivat muistuttavat kuudennessa episodissa, vuonna 1983 ensi-iltaan tulleessa Jedin paluu -elokuvassa nähtävää Jabba the Huttin ilmassa liitelevää laivaa. Myös vähäpukeinen Laureline lienee ollut esikuvana kuuluisaan prinsessa Leian paljastavaan asuun.

Yllä: sivu 34, alla: Jedin paluu

Yllä: sivu 34, alla: Jedin paluu

Kuvat
Dargaud ja Lucasfilm
Vasemmalla: sivu 40, oikealla: Jedin paluu

Vasemmalla: sivu 40, oikealla: Jedin paluu

Kuvat
Dargaud ja Lucasfilm

Hahmot

 • Alzafar, Valsennarin keisari
 • Klopka, Malkan kuningatar
 • Laureline, avaruusagentti
 • Nadjika, kauppias
 • Valerian, avaruusagentti
Mézières, Jean-Claude ja Christin, Pierre

Karannut planeetta

ISBN
951-1-02105-2
Kustantaja
Otava
Numero
3
Alkuperäisteos
Le pays sans Étoile
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1972
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1975
Kirjastoluokka
N 846
Hinta
6,95 mk
Tilausnumero
6955
Suomennos
Jyrki Ijäs, Titta Linturi
Tekstaaja
Raimo Aaltonen
Painopaikka
Otava, Keuruu
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
28,5 cm
Leveys
21,0 cm
Paino
182 g
Sivumäärä
48
Mézières, Jean-Claude ja Christin, Pierre

Auringoton planeetta

ISBN
951-887-058-6
Kustantaja
Kustannus Oy Jalava
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1995
Suomennos
Jyrki Ijäs
Tekstaaja
Jussi Tuomola
Painopaikka
Painatuskeskus Oy, Helsinki
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,0 cm
Paino
186 g
Sivumäärä
48

Julkaisut

 • Karannut planeetta, Sanoma Oy
  • Zoom 25-34/1974
 • Karannut planeetta, Otava, 1975
 • Auringoton planeetta, Jalava, 1995

Linda & Valentin: Auringoton planeetta

 • Mustanaamio 1/2004 (24 sivua)
 • Mustanaamio 2/2004 (22 sivua)

Julkaistu Sundayna 28.2.2016 klo 17:31 Sarjakuvat-luokassa avainsanoilla keräily ja sarjat.

Edellinen
Tuhannen planeetan valtakunta
Seuraava
Alflolol, vallattu planeetta