Alflolol, vallattu planeetta

Teknorog on jättiläismäinen planeetta ehtymättömine luonnonrikkauksineen ja yksi linnunrataimperiumin keskuksista. Sinne on perustettu siirtokunta, jonka tarkoituksena on planeetan perinpohjainen hyväksikäyttö. Sen tehtaissa, kaivoksissa ja viljelmillä työskentelevillä ihmisillä on vain yksi päämäärä: tuotannon ylläpitäminen ja lisääminen. Merkkejä muinaisesta elämästä on sillon tällöin tavattu planeetalla, mutta milloinkaan Maan asukkaat eivät ole kohdanneet planeetan alkuperäisiä asukkaita. Eräänä päivänä nämä palaavat Teknorogiin, jota he nimittävät Alflololiksi. Samalla alkaa Valerianin ja Laurelinen erikoinen tehtävä.

Alflolol, vallattu planeetta

Alflolol, vallattu planeetta on julkaistu suomeksi kahdella eri nimellä. Ensimmäisessä suomennoksessa seikkailu sai otsikokseen Alflolol, vallattu planeetta, kun Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisi ensimmäisen suomenkielisen albumipainoksen vuonna 1976. Alkuperäinen vuonna 1972 julkaistu ranskankielinen teos on nimeltään Bienvenue sur Alflolol eli suomeksi Tervetuloa Alflololille. Kustannus Oy Jalava julkaisi albumin uudelleen kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin suomeksi vuonna 2005 ja antoi sille nimeksi Paluu Alflololille, joka kuvaa paremmin itse tarinaa. Jalavan satunnaisessa Valerian-sarjassa teos on julkaisujärjestyksessä yhdeksästoista. Sarjakuvataiteilija Jean-Claude Mézières ja käsikirjoittaja Pierre Christin julkaisivat seikkailun ensimmäisen kerran jatkotarinana ranskalaisen Pilote-lehden numeroissa 632-653 (16.12.1972-11.5.1972).

Paluu Alflololille

Paluu Alflololille on kronologisessa järjestyksessään neljäs Valerian-albumi. Tarkalleen ottaen kyseessä on kuitenkin jo viides seikkailu, sillä järjestysnumerolla nolla julkaistiin kymmenen vuotta myöhemmin aivan ensimmäinen kertomus nimellä Pahat unet. Juoni on tietyllä tavalla yhteiskuntapoliittisesti kantaa ottava. Siinä alkuperäiskansa saa omalla planeetallaan kokea valloittajakansan käskytyksen, röyhkeyden ja välinpitämättömyyden. Asetelma muistuttaa esimerkiksi Yhdysvaltojen intiaanien ja eurooppalaisten siirtolaisten yhteiseloa, jossa intiaanit lopulta pakotettiin muuttamaan reservaatteihin samaan tapaan kuin Aflololin alkuperäisväestö. Kertomuksessa päättäjät käyttävät myös häikäilemättömästi hyväkseen kiristystä ja pakkokeinoja. Albumissa on jälleen ripaus huumoria, kuten yleensä näissä Valerian-tarinoissa on tapana ollut. Tekijät leikittelevät niin ikään alflololilaisen perheen nimillä, sillä isoäiti on nimeltään Garol, päähenkilön nimi on puolestaan Argol ja hänen vaimonsa nimi on Orgal. Lasten nimet ovat Logar ja Lagor. Toisin sanoen nimet on muodostettu samoista kirjaimista vaihtaen vain niiden järjestystä.

Hahmot

 • Argol, perheenisä
 • Garol, isoäiti
 • Lagor, poika
 • Laureline, avaruusagentti
 • Logar, tytär
 • Orgal, Argolin vaimo
 • Valerian, avaruusagentti
Mézières, Jean-Claude ja Christin, Pierre

Alflolol, vallattu planeetta

ISBN
951-1-04132-0
Kustantaja
Otava
Numero
4
Alkuperäisteos
Bienvenue sur Alflolol
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1972
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1976
Kirjastoluokka
N 846
Hinta
8,80 mk
Tilausnumero
7474
Suomennos
Jyrki Ijäs
Tekstaaja
Jarkko Uosukainen
Painopaikka
Otava, Keuruu
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
28,5 cm
Leveys
21,0 cm
Paino
182 g
Sivumäärä
48
Mézières, Jean-Claude ja Christin, Pierre

Paluu Alflololille

ISBN
951-887-347-X
Kustantaja
Kustannus Oy Jalava
Suomenkielinen julkaisuvuosi
2005
Kirjastoluokka
85.3
Väritys
Evelyne Tranlé
Suomennos
Jyrki Ijäs
Tekstaaja
Mikko Huusko
Painopaikka
Ranska
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,0 cm
Leveys
22,0 cm
Paino
206 g
Sivumäärä
48

Julkaisut

 • Alflolol, vallattu planeetta, Otava, 1976
 • Paluu Alflololille, Jalava, 2005

Linda & Valentin: Alflolol, vallattu planeetta

 • Mustanaamio 7/2004 (23 sivua)
 • Mustanaamio 8/2004 (23 sivua)

Julkaistu maanantaina 29.2.2016 klo 18:34 Sarjakuvat-luokassa avainsanoilla keräily ja sarjat.

Edellinen
Karannut planeetta
Seuraava
Isännän linnut