Vallan piirit

Valerian ja Laureline ovat laskeutuneet Rubanis-nimiselle planeetalle. Heidän avaruusaluksensa on huollon puutteesta rähjääntynyt ja kaipaa kipeästi korjaamista. Agenteilla on vain yksi pulma, heillä ei ole rahaa remonttiin, mutta avuksi rientävät vanhat tutut shinguzit, jotka ovat tunnettuja kauppamiehiä. Kolmikko värvää agentit korruptoituneen poliisipäällikön projektiin, josta alkaa hurja seikkailu Rubaniksen viiden vallan piireissä. Määräysvaltaa janoaa myös hehkeä Na-Zultra, joka ei kaihda koviakaan otteita saavuttaakseen päämääränsä. Asiat eivät kuitenkaan etene aivan suunnitelmien mukaan, sillä Valerian ja Laureline muuttavat asiain kulkua. Lopulta vallan periikin yllättävä ja rohkea nuorimies, joka joukkioineen kaappaa vallan hämäräperäisellä planeetalla.

Vallan piirit

Sarjakuvataiteilija Jean-Claude Mézières ja käsikirjoittaja Pierre Christin jatkavat tutulla tyylillään yhdistäen tieteisseikkailua ja huumoria. Vallan piirit -albumi ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1994 alkuperäisellä nimellään Les cercles du pouvoir. Tarinassa ilkutaan jälleen kerran nyky-yhteiskuntamme ilmiöitä. Planeetta on jakautunut viiteen piiriin, joita hyvällä syyllä voi peilata ihmiskunnan eri yhteiskuntaluokkiin. Valtapiiri on nimensä mukaisesti aristokraattien, ylipappien ja muun ylimystön vallassa eikä sinne ole tavallisella planeetan asukkaalla asiaa. Ylimystöä kutsutaan aristopomoiksi ja heidän päät ovat kokeneet aikojen saatossa kummallisen muodonmuutoksen. Aristopomojen päänupit ovat nimittäin kutistuneet ja syyksi arvellaan jatkuvaa kuvaruudun tuijotusta. Laureline muistelee Maan ihmisten harrastaneen vastaavaa meditointia ruutujensa ääressä jo 1900-luvun lopussa. Kustannus Oy Jalava julkaisi tämän viidennentoista Valerian-seikkailun suomeksi samana vuonna 1994. Jalavan omintakeisessa julkaisujärjestyksessä tarina on kolmastoista.

Valerian ja puuttuva tekijä

Valerian-sarjan piirtäjä Jean-Claude Mézières toimi muutama vuosi albumin ilmestymisen jälkeen Luc Bessonin ohjaamassa The Fifth Element - puuttuva tekijä -elokuvan (1997) tuotantotiimissä ja toi filmiin huomattavasti vaikutteita Valerian-sarjakuvista ja erityisesti Vallan piirit -albumista. Elokuvan suurkaupungissa autot leijuvat ilmassa samaan tapaan kuin Rubanis-planeetalla. Filmin kuuluisan keltaisen taksin ja poliisivoimien takaa-ajokohtaus muistuttaa erehdyttävästi sarjakuvan taksia ja takaa-ajoa Na-Zultran jahtaamana. Albumissa planeetta on jaettu viiteen piiriin ja elokuvassa puolestaan on viisi elementtiä. Myös aiemmin vuonna 1988 ilmestynyt Rajoilla-albumi on antanut inspiraatiota elokuvalle, jossa niin ikään nähdään samankaltainen avaruudessa kelluva risteilyalus teatteriesityksineen.

Vasemmalla: sivu 10, oikealla: The Fifth Element - puuttuva tekijä

Vasemmalla: sivu 10, oikealla: The Fifth Element - puuttuva tekijä

Kuvat
Dargaud ja Sony Pictures

Hahmot

  • bluxtin yrmyttävä transmutaattori
  • Krupatshuf, urkkija
  • Laureline, avaruusagentti
  • Malbar, paikallinen kovanaama
  • Na-Zultra, vallanhimoinen kumouksellinen
  • shinguzit, kauppaa käyvä kolmikko
  • S’Traks, taksinkuljettaja
  • eversti Tloc, Rubanis-planeetan poliisipäällikkö
  • Valerian, avaruusagentti
Mézières, Jean-Claude ja Christin, Pierre

Vallan piirit

ISBN
951-887-044-6
Kustantaja
Kustannus Oy Jalava
Numero
15
Alkuperäisteos
Les cercles du pouvoir
Alkuperäinen ilmestymisvuosi
1994
Suomenkielinen julkaisuvuosi
1994
Suomennos
Soile Kaukoranta
Tekstaaja
Jari Rasi
Painopaikka
Painoyhtymä Oy, Loviisa
Sidonta
pehmeäkantinen
Korkeus
29,5 cm
Leveys
21,0 cm
Paino
237 g
Sivumäärä
64

Julkaistu Fridayna 11.3.2016 klo 16:01 Sarjakuvat-luokassa avainsanoilla keräily ja sarjat.

Edellinen
Elävät aseet
Seuraava
Ultralumin panttivangit