Puuterivippa - trivia 2

Henkilöhahmojen lisäksi tarinoissa on tyypillisesti joukko tapahtumapaikkoja. Kesänovellini kuuluu samaan sarjaan viimekesäisen tarinan kanssa, jossa esittelin kuvitteellisen maan ja tukun keksittyjä paikkakuntia. Trivian toinen osa esittelee nämä keksityt paikat taustoineen.

Tapahtumapaikat

Don Thomas on maan suurin satamakaupunki, jonka esittelin viime kesän novellissa Jalokivikoru.

Baraned on kaupungin suurin mainostoimisto. Se on pitkän historiansa aikana kerännyt mainetta koko maassa ja saanut hoitaakseen lähes kaikki tärkeimmät mainossopimukset. Toimisto on saanut nimensä ruotsin kielen sanoista bara ja ned, jotka tarkoittavat vain ja alas. Nimi on eräänlainen enne, sillä toimistoa kohtaa tarinassa suuri menetys, joka saa sen liiketoiminnan vajoamaan alaspäin.

Tomlagar on eräs maan rannikkokaupunki, joka on kuuluisa pitkästä historiastaan. Kaupungin läpi kulkee rautatie ja sen rautatieasema on paikallinen nähtävyys. Nimi tulee ruotsin kielen sanoista tom, joka tarkoitta tyhjää sekä lagar, joka suomennettuna tarkoittaa laittamista.

Germinst on liikepankki, joka on erikoistunut suurten yritysten rahoitukseen sekä varakkaiden henkilöiden varainhoitoon. Sain assosiaation nimeen GE Money -nimisen rahoitusyhtiön nimestä, joka ruotsalaisittain voitaisiin kääntää muotoon ge pengar eli anna rahaa. Yhtiö on siis valinnut nimensä hyvin, ainakin Ruotsin rahoitusmarkkinoita ajatellen, vaikka uskon nimivalinnan olevan enemmänkin sattumaa. GE on nimittäin lyhenne sanoista General Electric, joka puolestaan viittaa yhteen maailman suurimpaan monialayritykseen, jonka juuret ovat Yhdysvalloissa. Yhtiön perusti aikoinaan maailmankuulu keksijä Thomas Alva Edison, ja kauppa on kaikesta päätellen käynyt hyvin, koskapa rahaa on jäänyt lainattavaksi omassa rahoitusyhtiössä. Germinst viittaa sekin ruotsin kieleen, sillä muodostin nimen sanoista ger ja minst, jotka tarkoittavat antaa vähintään.

Mellersta on alun perin ollut vain yksi tavaratalo maan pääkaupungissa, mutta on viime aikoina laajentunut sieltä myös maan muihin kaupunkeihin muodostaen nyt suuren tavarataloketjun. Nimi on ruotsia ja tarkoittaa keskimmäistä. Nimi muistuttaa aikoinaan suomalaisten kaupunkien ydinkeskustoissa toimineita E-liikkeen Centrum-nimisiä tavarataloja. Centrum tarkoittaa keskustaa, jota Mellersta yrittää mukailla.

Savanna on Don Thomasissa sijaitsevan Mellersta-tavaratalon ylimmässä ravintolakerroksessa sijaitseva kahvila ja Jonesonin yksi kantapaikoista. Nimi pälkähti mieleeni, joten se ei suoranaisesti liity mihinkään. Ravintolamaailmalla sen sijaan on esikuvansa Helsingin Stockmannin kahdeksannessa kerroksessa, jossa sijaitsee samantyyppinen F8-ravintola.

Julkaistu keskiviikkona 29.7.2009 klo 17:00 avainsanoilla kirjallisuus, novellit ja sarjat.

Edellinen
Puuterivippa - trivia 1
Seuraava
Itsepalvelua Ikeassa