Puuterivippa - osa 6

Dagutan oli alkuviikon muutamalla puhelinsoitolla saanut taakseen kokoon joukon tukijoita, jotka olivat valmiita erottamaan kauppakillan puheenjohtajan keskiviikon kokouksessa. Puheenjohtaja oli juuri valittu kaksi kuukautta sitten ja hänen oli tarkoitus aloittaa toimikautensa vuoden vaihtuessa. Uudeksi puheenjohtajaksi oli nimitetty menestyneiden Mellersta-tavaratalojen suuromistaja Engelbert Setillat, joka oli siis juuri solminut uuden mainossopimuksen Dagutanin johtaman Baranedin pahimman kilpailijan kanssa. Selvääkin selvempää oli, että Dagutan teki kaikkensa saadakseen tilanteen kaaokseen. Hänellä ei ollut enää mitään menetettävää, sillä hän oli jo menettänyt suurimman asiakkaansa. Tuo samainen asiakas oli huudatettu salaperäisen kauppakillan puheenjohtajaksi osin Dagutanin itsensä voimin. Johtaja Dagutan oli nimittäin syksyllä vielä siinä uskossa, että saisi tärkeän sopimuksen suhteillaan ja mielistelemällä Setillatia kannattamalla tätä puheenjohtajaksi. Tilanteet olivat muuttuneet lyhyessä ajassa päinvastaisiksi. Dagutan oli hankkinut puolelleen Setillatin vastustajia, jotka olivat valmiit syöksemään uuden puheenjohtajan vallastaan. Vastustajien hankkiminen oli yllättävän helppoa, sillä monetkaan eivät suhtautuneet ymmärtäväisesti nuoren rakettimaisesti nousseen Setillatin valintaan. Heidän mielestään Setillat oli tavarataloineen noussut liian nopeasti liike-elämän eliittiin. Mellerstan tavaratalot olivat nimittäin ryhtyneet laajentumaan vain parikymmentä vuotta sitten oltuaan tätä ennen vain pääkaupungin suurin tavaratalo. Menestys valtakunnan muissa kaupungeissa ja erityisesti Don Thomasissa olivat tuoneet tavaratalot koko kansan tietoisuuteen ja kuluttavien ostajien suosioon. Tästä menestyksestä myös Baraned oli saanut osansa aina näihin päiviin asti, kunnes uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Dagutan oli valmis avaamaan keskustelun kauppakillan kuukausikokouksessa.

- Tietoomme on tullut, että uusi tuleva puheenjohtajamme arvoisa herra Setillat ei ole ollut aivan rehellinen seuramme jäsenille.

- Mitä tarkoitat, hyvä ystävä?

Kunnioitettu pankkiiri Vonna Dening kohotti kulmakarvojaan ja katsoi vuoroin Setillatia ja vuoroin Dagutania. Salissa vallitsi suuri hämmennys ja kaikki vilkuilivat toisiaan kunnes katseet pysähtyivät lopulta kahteen kyseessä olevaan herraan.

- Olen saanut kuulla, että herra Setillat on syyllistynyt omien etujensa tavoittelussa alhaisimpaan mahdolliseen keinoon eli lahjontaan. Kuten me kaikki olemme vannoneet keskinäisessä uskollisuudenvalassamme, pidättäydymme korruptiosta viimeiseen asti.

- Se ei pidä paikkaansa, julisti Setillat siltä seisomalta. - Vaadin selitystä Dagutan!

Kokoussalin väki kohahti hieman ja kaikkien katseet kääntyivät tuijottamaan Dagutanin harmaata olemusta. Ilmassa oli jännitystä ja molempien herrojen kannattajat alkoivat hiljaa supista keskenään. Uteliaat miehet odottivat Dagutanin paljastusta.

- Herra Setillat on yrityksineen lahjonut ympäristöministerin saadakseen poikkeusluvan jättimäisen tavaratalonsa rakentamiseksi Tomlagarin historialliseen keskustaan. Tiedämme kaikki, että rakentaminen tuolle alueelle on ollut meidän jokaisen kiikarissa viimeiset viisikymmentä vuotta. Monet meistä ovat yrittäneet turhaan ostaa kiistanalaisen tontin rautatieasemaa vastapäätä. Alue on ollut valtion omaisuutta, mutta siirtynyt äskettäin tehdyllä kaupalla Mellerstan haltuun. Tontin myynnistä ei ole järjestetty tarjouskilpailua, sillä silloinhan me jo tietäisimme kaiken. Luotettavien lähteitteni mukaan sain tietää, että johtaja Setillat on salaperäisen ja nopean kaupan takana. Katsonkin, että herra Setillat on menettänyt seuramme luottamuksen ja vaadin hänen erottamistaan killasta.

Sali pysyi pitkään hiljaisena, kunnes herra Voning jatkoi.

- Miten puolustaudutte johtaja Setillat? Kuulimme juuri erittäin raskauttavia syytöksiä teistä ja jos ne osoittautuvat todeksi, joudumme äänestämään jatkostanne seurassa.

- Herra Dagutan valehtelee. Tontin myynnistä oli lainmukainen kuulutus pääkaupungin virallisella ilmoitustaululla kuukauden ajan. Ei ole minun syyni, jos herrat läsnäolijat eivät ole vaivautuneet lukemaan ilmoituksia toisin kuin minä. Te luotatte liikaa sisäpiirin tietolähteisiinne, jotka ovat nyt pettäneet teidät pahemman kerran. Herra Dagutan, vaadin, että vedätte sananne takaisin ja pyydätte minulta julkisesti anteeksi herjauksestanne.

- Minun ei tarvitse alentua sille tasolle. Antakaamme itse ympäristöministerin kertoa totuus.

Julkaistu lauantaina 18.7.2009 klo 17:00 avainsanoilla kirjallisuus, novellit ja sarjat.

Edellinen
Puuterivippa - osa 5
Seuraava
Puuterivippa - osa 7