Jalokivikoru - trivia 2

Pitäähän tarinassa olla henkilöhahmojen lisäksi tapahtumapaikkoja. Kesänovellini tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen maahan, jonka esikuvana voi olla mikä tahansa lämpimien ilmanalojen valtio. Trivian toinen osa esittelee selityksineen keksittyjä paikkoja novellissani.

Tapahtumapaikat

Don Thomas on jo vuosisatoja vanha kaupunki. Sen historia alkaa ammoisista ajoista, jolloin se oli pieni kylä kapean Riovero-joen ympärillä. Don Thomas on maan suurin satamakaupunki ja samalla myös väkirikkain metropoli. Kaupungin nimen esikuvana ovat olleet monet kaksiosaisia nimiä kantaneet kaupungit, kuten San Francisco, Los Angeles ja Las Vegas.

Portafaria on maan pääkaupunki, joka sijaitsee sisämaassa. Se väkiluku ei aivan yllä Don Thomasin rinnalle, mutta ympäristöineen myös se on mittava asutuskeskus. Kaupungin nimen keksin yllättäen. Sen alku "port-" viittaa satamaan, jota kaupungilla ei sijaintinsa puolesta kuitenkaan ole.

Parkadia on Don Thomasin leveä ja vehreä puistokatu. Tämän kadun esikuvina ovat olleet niin Helsingin Esplanadi kuin Barcelonankin monet puistokadut. Parkadia-nimen alku "park-" viittaa puistoon ja loppuosa on yhdistetty Arkadia-sanasta, jossa on etäisiä viitteitä Esplanadi- ja Bulevardi-nimiin.

Banarbet on Parkadian poikkikatu. Se on samalla kaupungin vilkkain liikenneväylä, sillä se halkoo Don Thomasin johtaen liikennevirtoja etelästä pohjoiseen Portafariaan johtavalle moottoritielle. Sana tulee ruotsin kielen sanoista "ban arbete", jotka tarkoittavat ratatyötä. Satuin kerran kulkemaan raitiovaunulla Helsingissä erään kiskotyömaan ohi, kun huomasin työmaasta varoittavan liikennemerkin. Siinä luki sekä suomeksi että ruotsiksi juuri tuo "ratatyö".

Riovero on kapea pieni joki, joka jakaa Don Thomasin kaupungin kahtia. Oikeastaan joesta ei ole enää juuri mitään jäljellä ja se onkin kuihtunut puroksi. Nimen tälle joelle keksin monista rio-alkuisista maailman joista, sillä sana "rio" tarkoittaa useissa kielissä jokea. Nimen pääte -vero on suora muunnos esperanton jokea tarkoittavasta rivero-sanasta.

Palmaria on Don Thomasin hienostokaupunginosa, jossa rikkaat ja kuuluisat asuvat. Virallisen historiankirjoituksen mukaan Palmaria on saanut nimensä matalan kukkulan laella sijainneesta luostarista. Luostari oli perustettu jo 1200-luvulla ja se sai nimensä Uuden Testamentin kertomuksen mukaan, missä Jeesus ratsasti Jerusalemiin palmusunnuntaina. Maria puolestaan oli Jeesuksen äiti. Luostarin nimi Palm-Maria viittasi palmuun ja Mariaan. Tutkimusten mukaan nimi kirjoitettiin jo aikaisessa vaiheessa Palmaria-muotoon. Pohjoisesta tulleet valloittajat ryöstivät luostarin 1400-luvun lopulla ja tuhosivat sen rakennukset maan tasalle. Palmaria jäi sittemmin luonnonvaraiseksi ja sen kasvusto villiintyi. Paikalliset kertovat Palmarian nimen syntyhistorian toisin. Palmaria oli matala pieni kukkula kaukana silloisen Don Thomasin kylän keskustasta. Don Thomas sijaitsee suunnilleen Etelä-Euroopan leveysasteilla. Näillä leveysasteilla palmut eivät olleet harvinaisia. Palmaria oli tunnettu korkeista palmuistaan, jotka kasvoivat lähes vieri vieressä. Kaupunkilaisilla olikin tapana suunnata viikonloppuretkiään läheiselle kukkulalle, sillä palmujen lehvästöt varjostivat ihanteellisesti kesän helteillä. Palmariasta oli muodostunut puutarha, jonka varjossa kävi leppeä tuulahdus. Paikalliset alkoivat kutsua aluetta Palm Ariaksi sen miellyttävän leudon ilman mukaan. Sanat Palm Aria tarkoittivat paikallisella kielellä palmuilmaa. Alue onkin tunnettu Palmariana jo vuosisatojen ajan. Palmarian esikuvana olen pitänyt Beverly Hills -kaupunginosaa Yhdysvaltojen Los Angelesissa.

Brutala-kahvila on tullut suosituksi näyttäytymispaikaksi kaupunkilaisille. Siellä monet kuuluisat henkilöt tapaavat toisiaan tai vain viettävät aikaansa. Kahvila sijaitsee Don Thomasin taiteilijakorttelien läheisyydessä, joten monet kulttuuripersoonat värittävät sen asiakaskuntaa päivittäin. Brutala-nimen kehitin mustaa kahviannosta tarkoittavasta "cafe brutal" -ilmaisusta. Tällä tarkoitetaan kahvia, johon ei ole lisätty sokeria tai mitään muutakaan, kuten maitoa tai kermaa. Kahvilan esikuvana voidaan pitää Helsingin Cafe Strindbergiä Eteläesplanadilla.

Flerom on Palmarian ainut varsinainen katu. Toki Palmariassa on muitakin katuja, mutta nämä ovat enemmänkin sivukujia, jotka johtavat kadun varrella oleviin asuntoihin. Nimen kehitin ruotsin kielen sanoista "fler om", jotka tarkoittavat "enemmän". Kadun esikuvana on Beverly Hillsin läpi kiemurteleva Mulholland Drive.

Julkaistu sunnuntaina 27.7.2008 klo 12:00 avainsanoilla kirjallisuus, novellit ja sarjat.

Edellinen
Jalokivikoru - trivia 1
Seuraava
USA 2008 - osa 1