Barcelona 2014 - osa 10

Kuva
Matti Mattila

Tibidabon alueella on suuri Barcelonan yli avautuva näköalatasanne. Kirkon tornista on kuitenkin vielä hulppeammat näköalat, joten sinne kannattaa mennä, jos on vaivautunut jo näinkin pitkälle. Tibidabo-sana juontaa juurensa kahdesta latinankielisestä sanasta tibi ja dabo, jotka tarkoittavat "annan sinulle". Sanat ovat Matteuksen evankeliumista (4:9), jossa perkele houkuttelee Jeesusta sanomalla: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua." Räiskin taas valokuvia kuin viimeistä päivää ja kuvasin 360-asteen videon kiertämällä huipun ympäri. Taivas oli lähes koko vierailuni ajan pilvessä ja ulkona oli miellyttävän viileätä etenkin, kun ylhäällä puhalsi vielä entisestään vilpoinen tuuli. En voinut muuta kuin ihailla jälleen kerran sanoinkuvaamattoman hienoa arkkitehtuuria ja kaikkia niitä koristeluja, jotka oli tehty mitä ilmeisimmin vaivoja ja varoja säästämättä. Tibidabon kirkko kannattaa ehdottomasti sisällyttää matkaohjelmaan Barcelonassa vieraillessaan.

Kuva
Matti Mattila

Kello lähenteli puolta kahta ja palasin takaisin basilikan työmaa-alueelle ja sen reunalla sijainneeseen Lactuca-buffet-ravintolaan lounaalle. Paluumatkalla otin bussin Kennedyn aukiolle, jonne pääsin yhdessä hujauksessa. Lactucassa söin taas noutopöydästä vatsani täyteen ja ruokailun päätteeksi suunnittelin vielä käyväni Güell-palatsissa vanhassa kaupungissa. La Ramblan läheisyydessä sijaitsevaan palatsiin pääsi näppärästi metrolla. Hyppäsin metron kyytiin ja ajoin koko matkan aina Paral-lelin päätepysäkille saakka, josta oli lyhyt kävelymatka Carrer Nou de la Rambla -katua pitkin. Güell-palatsi on yksi Antoni Gaudin (1852-1926) mestariteoksia ja taas kerran ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde. Minulta oli leuka pudota sijoiltaan, kun tuijotin niin ällistyneenä ja suu ammollaan kaikkea tuota uskomatonta upeutta. No niin, eivät tässä sanat riitä kertomaan rikkaan porhon Eusebi Güellin (1846-1918) säihkyvästä kaupunkiasunnosta. Kaikki vain oli niin kamalan hienoa, että kyllä tuo palatsi pitää nähdä omin silmin. Teollisuusmagnaatti Güell oli jossakin vaiheessa 1800-1900-lukujen taitteessa yksi maailman rikkaimmista miehistä, ja hänen seitsenkerroksisessa palatsissa todella näkee, mitä rahalla saa. Palatsia restauroitiin yli kymmenen vuotta ja se avautui yleisölle vuonna 2011, tosin hieman vaatimattomana, sillä huoneissa ei ole huonekaluja eikä oikein muutakaan sisustusta. Tästäkin huolimatta kerrassaan hämmästyttävä rakennus on näkemisen arvoinen. Kahdentoista euron sisäänpääsymaksu sisältää mukana kuljetettavan ääniopastuksen ja kierroksen kuvaavan vihkosen. Pienestä kännykkää niin kooltaan kuin muodoltaankin muistuttavasta laitteesta voi omaan tahtiin kuunnella selostuksia jokaisesta huoneesta. Kielivalintojakin on puolisen tusinaa mukaan lukien englanti.

Kuva
Matti Mattila

Kellon viisarit näyttivät kuutta illalla ja olin ollut matkassa melkein kymmenen tuntia yhteen menoon. Miellyttävä noin parikymmenen asteen lämpötila ja muutenkin mukavan viileä alkuilta houkutteli vielä kävelylle vanhaan kaupunkiin. Suuntasin Santa Maria del Mar -basilikalle vanhan kaupungin toiselle laidalle palatsilta katsottuna. Käväisin sisällä kirkossa, mutta taisin olla jo saanut tarpeekseni näitä pyhättöjä, kun jaksoin vaivoin kiertää kirkon sisätilan ympäri. Ehkäpä pitkät kävelyreissut, joista tänään oli kertynyt kaikkiaan yli 15 000 askelta ja lähes 13 kilometriä, alkoivat puuduttaa jalkoja, jotka odottivat jo kovasti hotelliin paluuta. Päivä onnistui täydellisesti, ja reilu 20-asteinen kesäsää suosi siedettävällä leppeydellään. Illalla hotellissa tarkistin paluukuljetukseni lentokentälle. Aiempina päivinä en ole saanut varmistusta eli lähinnä hotellilta noutoaikaa kuljetusyhtiön nettisivuilta, koska varausnumeroni oli tuntematon. Tutkin eilen tarkemmin kuljetusfirman sivuja ja löysin sieltä yleisimmin kysyttyjen kysymysten joukosta vastauksenkin kummasteluuni. Noutoaika vahvistettaisiin aikaisintaan 24 tuntia ennen lennon lähtöä, joten aikaa oli turha yrittää saada selville liian aikaisin. Tänään noutoaika oli kuitenkin ilmestynyt sivuille ja paluumatka perjantaina näyttäisi olevan edelleen aikataulussaan.

Julkaistu maanantaina 21.7.2014 klo 7:57 avainsanoilla loma ja matkailu.

Edellinen
Barcelona 2014 - osa 9
Seuraava
Barcelona 2014 - osa 11