Jääkiekko - Suomalaisen urheilun ykkönen!

Kuva
Francesco Paggiaro

Suomalaiset ovat jääkiekkohullua kansaa. Kevät tuo tullessaan kutkuttavan odotuksen, kun Suomi isännöi yhdessä Latvian kanssa vuoden 2023 jääkiekon MM-kisoja. Tampereella ja Riiassa pelattavissa kisoissa ratkeaa, mihin maahan komea MM-pokaali tänä vuonna kulkeutuu! Turnaus järjestetään 12.-28. toukokuuta. Jääkiekko on ehdottomasti yksi suomalaisten eniten seuraamista urheilulajeista ja se on osa suomalaista kulttuuriperintöä. Vaikka muuten ei urheilun ystävä olisikaan, herättää MM-kisakausi lätkähuuman itse kussakin. Luistimen kirskuna jäällä, hallissa raikuvat kannatuskappaleet ja Kiekkotornista tilattu pino killa nikotiinipusseja pukkarissa kuuluvat suomalaisten käsityksiin jääkiekkoharrastuksesta. Vaikka käsitys voi olla virheellinen, saa se monen rinnassa aikaan isänmaallisen tunteen ja jännityksen. Vaikka suomalaiset koetaan yksilökeskeisenä kansana, nousee taitava joukkuepelaaminen esille erityisesti silloin, kun tilanne vaatii sitoutumista ja paineensietokykyä - eli siis sitä kuuluisaa sisua!

Säännöt kannattaa kerrata ennen kevään kisoja

Jääkiekko on nopeatempoinen ja haastava laji, joka vaatii taitoa ja taktiikkaa. Ottelussa kaksi joukkuetta kohtaa toisensa: molemmilla on yhteensä viisi pelaajaa (vierasjoukkueen maalivahti mukaan luettuna). Joukkueet yrittävät saada tehtyä mahdollisimman paljon maaleja vastustajan maaliin. Jokaisessa ottelussa pelataan kolme eri erää, joista jokainen kestää 20 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasapeliin, pelataan 5 minuutin jatkoerä. Jos sekin päättyy tasapeliin, jatketaan kolmen minuutin taukoja ja viiden minuutin jatkoeriä siihen asti, että toinen joukkueista tekee pisteen.

Pelin sisällössä on useita sääntöjä ja rajoituksia. Pelaajat eivät saa lyödä toisiaan mailoilla, varusteilla tai kehon osilla. Pelaajat eivät saa myöskään rakentaa ihmismuuria maalialueelle vastustajan etenemisen haittaamiseksi. Käytössä tulee olla säännöissä määritellyt varusteet, kuten hanskat, suojukset ja kypärä.

Suomalaiset ovat menestyneet jääkiekossa

Suomella on taskussa useita mitaleja ja mitalipaikkoja jääkiekossa eri peleistä. Legendaarisin on tietenkin Suomen voitto Ruotsia vastaan vuonna 1995. Viime vuoden kultasija on myös tuoreessa muistossa, lisäksi vuoden 2019 voitto. Näiden lisäksi Suomella on myös kultasijoitus vuodelta 2011. Vuoden 1995 voiton jälkeen oli siis hiljaisempi aika, mutta 2010-luvun jälkeen voittoja on tipahdellut melko tasaiseen tahtiin.

Tunnettuja suomalaispelaajia ovat esimerkiksi Jari Kurri, Teemu Selänne, Esa Tikkanen ja Saku Koivu. Yksi tuoreimmista nimistä on Patrik Laine, jonka tekemää ylämummoa tuskin voi kukaan suomalainen koskaan unohtaa. Myös Marko Anttila on hankkinut itselleen ansaitun lempinimen "Mörkö".

Suomen liigan joukkueet

Jääkiekon MM-liiga (yleisimmin tunnettu nimellä Liiga) on Suomen jääkiekkoliiga, joka perustettiin vuonna 1975. Liiga on maan korkein sarjataso ja koostuu 15 joukkueesta. Joukkueet ovat HIFK, HPK, Ilves, Jukurit, KalPa, KooKoo, Lukko, Pelicans, SaiPa, Sport, Tappara, TPS Turku, Ässät ja JYP. Jokaisella joukkueella on oma pelaajarosterinsa ja valmentaja. Kauden aikana joukkueet pelaavat toisiaan vastaa yhteensä 52 ottelun verran ja osallistuvat myös erilaisiin turnauksiin ja mestaruuskilpailuihin. Liigassa pelataan myös play-off-otteluita, jotka alkavat heti kauden päätyttyä ja koostuvat neljästä erillisestä sarjasta. Voittaja saa paikan SM-liigan finaalissa ja mahdollisuuden voittaa haluttu ja himoittu Suomen mestaruus.

Jääkiekon pelaamisen voi aloittaa myös aikuisena

Jääkiekko on hauska ja monipuolinen laji, joka sopii kaikenikäisille. Vaikka moni isoista pelaajanimistä onkin aloittanut pelaamisen junnusarjassa, ei aikuisena aloittaminen ole silti mahdotonta, vaan pelaamisen voi aloittaa milloin tahansa. Kannattaa ensin tutustua lajiin ja sen sääntöihin. Lajin perussäännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta niiden oppiminen voi viedä aikaa. Kannattaa myös hankkia tarvittavat varusteet ja harjoitella jäällä liikkumista: kun liikkuminen on varmaa ja liikkeet hallitaan kunnolla, voi astua höntsäjoukkueen riveihin. Treeneissä voidaan esimerkiksi harjoitella syöttöjen tekemistä tai maalintekoa. Nyrkkisääntönä onkin, että mitä enemmän harjoittelee, sitä paremmin jääkiekkoa oppii pelaamaan. Treenien lisäksi on mahdollista osallistua myös turnauksiin ja kilpailuihin omalla tasolla.

Vaikka olisikin jo varttunut aikuiseen ikään, on silti yhä mahdollista päästä toteuttamaan villeimpiä fantasioita kaukalon puolella! Rohkeasti vaan luistimet jalkaan ja matka kaukaloiden kuninkaaksi voi alkaa!

Julkaistu Wednesdayna 10.5.2023 klo 16:23.

Edellinen
Pelistrategioiden käyttö
Seuraava
Manipuloijat ympärillämme