Vuosi Provencessa TV-sarja

Vuosi Provencessa TV-sarja

Englantilainen kirjailija Peter Mayle (1939-2018) tuli tunnetuksi muistelmistaan elämästä Ranskan Provencessa. Muutettuaan Etelä-Ranskaan vaimonsa Jennien kanssa vuonna 1987 syntyi heidän ensimmäisistä kokemuksistaan riemastuttava kirja Vuosi Provencessa vuonna 1989. Teoksesta tuli kansainvälinen myyntimenestys, joka Briteissä palkittiin myös vuoden matkailukirjana. Kirjan suomennos ilmestyi vuonna 1992. Muista vielä elävästi, miten eräänä iltana selailin käteeni osunutta kirjakerhon uutislehteä. Siinä mainostettiin Maylen uutuuskirjaa. Harvoin syntyy sellainen intuitio, jonka perusteella tulee tehtyä heti ostopäätös. Tuon mainoksen nähtyäni päätin ostaa kirjan samoin tein. Pian kirjan julkaisun jälkeen BBC teki vuonna 1993 kirjasta kaksitoistaosaisen samannimisen TV-sarjan, jota tähdittivät englantilaiset näyttelijät John Thaw (1942-2002) ja Lindsay Duncan. Suomenkin televisiossa sarja nähtiin pian valmistumisestaan. Minulla tosin 1990-luku oli kiireistä aikaa enkä ehtinyt sarjaa seuraamaan. Muistan kuitenkin nähneeni vilaukselta joitakin tuokiokuvia töllöttimessä.

Vuosi Provencessa TV-sarja oli pyörinyt mielessäni kaikki nämä vuosikymmenet. Pitkään harkitsin sarjan hankkimista DVD-julkaisuna, mutta vuosi toisensa perään kului, enkä saanut tilausta aikaiseksi. Tänä keväänä päätin vihdoin ostaa sarjan ja eläytyä huolettomaan eteläranskalaisen pikkukylän elämään joskus 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Niin, noistakin ajoista on kulunut jo uskomattomat kolmisenkymmentä vuotta. Moni asia on tänä aikana muuttunut, ja tuskin tuo eteläranskalainen pikkukyläkään on enää entisensä. Maylen Provence on kiehtonut minua usein. Jopa niin paljon, että vuonna 2010 tein Interrail-matkan kirjassa mainittuihin ranskalaisiin kohteisiin Peter Maylen jalanjäljissä.

Hyinen kevät taittui kuin siivillä katseltuani TV-sarjasta yhden jakson illassa. Kukin jakso kestää noin puoli tuntia eli kaikkiaan kaksitoistaosaisen sarjan pituudeksi tulee noin kuusi tuntia. Jokainen jakso etenee kuukauden kerrallaan ja myötäilee kohtuullisen hyvin Maylen kuuluisaa kirjaa. En tiedä, minkälainen ikäero kirjailijalla ja hänen vaimollaan oli, mutta sarjassa kynäniekkaa näyttelevä John Thaw näyttää melko paljon vanhemmalta kuin vaimoa näyttelevä Lindsay Duncan. Näyttelijöiden ikäero oli kuitenkin vain kahdeksan vuotta. Sarja on mukavaa ja harmitonta viihdettä ja taattua brittilaatua. Pitkästyttäviksi episodeja ei voi luonnehtia, sillä jokaisessa jaksossa on jotain jännää ja seikkailunomaista ja huumoria unohtamatta. Luonnollisesti kuvan laadussa on nähtävissä ajan hampaanjälki, mutta juuri se saakin vanhat muistot palaamaan mieleen. Vuosi Provencessa -sarja yksinään ei välttämättä avaa tarinan taustoja, ja ennen sarjan katsomista onkin paikallaan lukea sen pohjalta kirjoitettu mainio kirja.

Julkaistu sunnuntaina 31.5.2020 klo 16:42 avainsanalla sarjat.

Edellinen
Katu Bronxissa
Seuraava
Tekniikan historia 3/2020