Katu Bronxissa

Dropsie Avenue - Katu Bronxissa

Yhdysvaltalaisen sarjakuvataiteilijan Will Eisnerin (1917-2005) sarjakuvaklassikko Dropsie Avenue (1995) saanee suomennoksen nimellä Katu Bronxissa. Dropsie Avenue kuuluu Eisnerin vuonna 1978 käynnistyneeseen A Contract with God -trilogiaksi kutsuttuun sarjaan, jota voidaan pitää yhtenä hänen merkittävimmistä töistään. Sarjan kaksi aiempaa osaa on julkaistu suomeksi 1980-luvulla. Tänään Mesenaatti.me-palvelussa käynnistyneen joukkorahoituksen avulla on tarkoitus hankkia oikeudet ja kustantaa painatus trilogian kolmanteen osaan, jonka nimi on Dropsie Avenue - Katu Bronxissa. Hankkeen taustalla toimiva KVAAK kustannus joukkorahoittaa ja julkaisee klassikoita, kiinnostavia uutuuksia sekä muita merkittäviä suomeksi julkaisemattomia sarjakuvakirjoja yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Sinisen Jäniksen kanssa. Projektin ydinjoukko koostuu suomalaisista sarjakuva-alan ammattilaisista sekä aktiivisista harrastajista, jotka työskentelevät pääasiassa vastikkeetta.

William "Will" Erwin Eisneria pidetään yhtenä tärkeimmistä sarjakuvataiteen kehittäjistä. Hänen tunnetuin sarjakuvansa on rikossarja The Spirit, mutta sen lisäksi hän piirsi ja kirjoitti useita sarjakuvaromaaneja, jotka sijoittuivat hänen oman lapsuutensa tavoin New Yorkin juutalaissiirtolaisten vuokrakasarmeihin.

A Contract with God -trilogiaan kuuluvat Talo Bronxissa (Jalava, 1982), Elinvoima (Jalava, 1987) ja nyt rahoitettava Dropsie Avenue - Katu Bronxissa. Trilogia kertoo elämästä Dropsie Avenuella, New Yorkin Bronxin vuokrakasarmeissa, työläisperheiden huonomaineisissa ja -kuntoisissa taloissa. Trilogian kirjoille luonteenomaista on tarinoiden henkilökohtaisuus ja vaikeiden aiheiden käsittely. Trilogian päättävä kirja kertoo Dropsie Avenuen hitaasta matkasta rappioon sekä kuvaa amerikkalaisessa yhteiskunnassa läsnä olevaa piilo- ja julkirasismia.

Kirjan suomentaa kääntäjä-kirjoittaja Sauli Santikko, joka on kääntänyt mm. Irvine Welshin Trainspotting-kirjan sekä Robin Hobbin Näkijän taru -trilogian. Taitosta vastaa sarjakuvaneuvos Timo Ronkainen. Teos on 4 000 euron minimitavoitteen täyttyessä B5-kokoinen (17,6 x 25,0 cm), pehmeäkantinen ja 192-sivuinen. Kampanjaa tukeneiden mesenaattien ja mahdollisten sponsorimesenaattien nimet painetaan kirjaan, ja nimen julkistamisesta kysytään vielä erikseen lupa kaikilta rahoittaneilta. Mikäli varsinainen tavoite ylitetään, kirjasta tehdään vahvempikantinen, ja siihen lisätään n. 30 sivua kuvia, artikkeleita jne. Kirjan kääntäminen ja tekstaus käynnistyy heti kampanjan minimitavoitteen ylityttyä, jotta kirjat saadaan postitettua tukijoille vuoden 2020 lopulla, ja ne ennättävät vielä pukinkonttiin. Nyt jokaisella on ainutlaatuinen mahdollisuus vahvistaa suomalaista sarjakuvakulttuuria tukemalla Dropsie Avenuen julkaisemista suomeksi. Lisätietoja hankkeesta saa hankkeen kampanjasivulta.

Julkaistu perjantaina 29.5.2020 klo 18:24 Sarjakuvat-luokassa avainsanalla kirjallisuus.

Edellinen
Parhaat pelivalmistajat
Seuraava
Vuosi Provencessa TV-sarja