Vuosi Provencessa

Mayle, Peter: Vuosi Provencessa

Peter Mayle toteutti haaveensa ja muutti Brittein saarilta Provenceen, Ranskaan työskenneltyään tätä ennen 15 vuotta mainostoimistossa ja myöhemmin itsenäisenä kirjailijana. Monet ihmiset muuttavat Ranskan ulkopuolelta Provenceen eikä Maylen asettuminen Ménerbes’n maalaiskylään olisi ollut huomion arvoinen tapaus ellei maailmalle olisi putkahtanut vuonna 1990 suuren suosion saanut kronikka: Vuosi Provencessa. Kirja on kertomus englantilaisen pariskunnan (Mayle) vuodesta Ranskan maaseudulla Provencessa ja se etenee 256 sivullaan tammikuusta joulukuuhun lukuisten kommellusten ja seikkailujen tahdittamana. Maylen pienimuotoinen autobiografia saavutti heti ilmestyessään valtavan suosion ja kirja nousi välittömästi bestselleriksi ympäri maailmaa.

Äkkäsin Maylen kirjan erään kirjakerhon kuukausilehdestä pian sen suomennoksen jälkeen parikymmentä vuotta sitten. Lyhyen esittelyn jälkeen kirja oli myyty minulle. Vuosi Provencessa oli nautinnollinen lukuelämys. Maylen kerronta oli hauskaa luettavaa ja autenttiset kuvaukset maaseudun elämästä kuulostivat täällä Pohjolan perukoilla kovin eksoottisilta. Kirja jäi kirjahyllyyn ja useiden muuttojen yhteydessä vuosien varrella se oli kertaalleen kadonnutkin, kunnes ostin korvaavan painoksen antikvariaatista kauan aikaa sitten. Sekin kappale jäi hyllyyn lojumaan pitkiksi ajoiksi.

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau

Kuva
Matti Mattila

Tein tänä kesänä Interrail-matkan Ranskaan ja Espanjaan. Matkakohteenani oli monien muiden kohteiden lisäksi mm. Marseillen ja Aix-en-Provencen kaupungit Ranskan Provencessa. Erityisen mieleenpainuvaa oli käyntini Aix-en-Provencessa. Kohta junamatkani jälkeen kaivoin Maylen suosikkiteoksen kirjahyllystä ja luin sen nyt jo siis toiseen kertaan. Tällä erää lukuelämys oli aivan toisenlainen. Liekö siihen vaikuttanut kahdenkymmenen vuoden aikana karttunut ikäni vaiko sittenkin käyntini kuuluisassa provencelaisessa kaupungissa kesällä. Luulenpa, että molemmat selitykset ovat paikallaan. Vuosi Provencessa -kirja ei ollut menettänyt hohtoaan sitten vuoden 1990, jolloin sen ensimmäinen painos ilmestyi. Otin opuksen käteen ja suorastaan ahmin sen reilut kaksi sataa sivua. Kirjan sivuilla tulivat vastaan samat kadut, joita olin vain kuukausi aiemmin paseerannut.

Kuva
Matti Mattila

Sivulta 132 alkaa Maylen pariskunnan vierailu Aix-en-Provencessa. Tutut kadut, kuten Cours Mirabeau ja Rue d’Italie sekä Les Deux Garçons -ravintola ja Monsieur Paulin putiikki olivat entisillä paikoillaan Maylen vierailun jäljiltä. Kirja sai aivan uudenlaisen näkökulman kuin ensimmäisellä lukukerralla. Tarinoihin oli helppo eläytyä, kun saattoi nähdä mielessään kuvan aidoista paikoista perillä Provencessa. Peter Maylen kirja ei ollut menettänyt kiinnostavuuttaan vaan oikeastaan vain parantunut vuosien varrella. Jokaisen Ranskan ystävän tulisikin tutustua niin tähän kirjaan kuin autenttisiin kohteisiin paikan päällä.

Mayle, Peter

Vuosi Provencessa

ISBN
9789510175491
Kustantaja
WSOY

Julkaistu lauantaina 4.9.2010 klo 19:02 Kirjat-luokassa.

Edellinen
Bussikuskilta paloi hihat
Seuraava
Ventus G730 GPS Route Logger