Perjantaipulma 2/2008

Osattiin sitä tehdä ajanvietepulmia jo reilut puoli vuosisataa sitten. Tämän perjantain tehtävä on julkaistu vuonna 1950 ilmestyneessä yli 700-sivuisessa lukupaketissa. Pulma ei suinkaan ole uusi, vaan on tunnettu jo pitkään. Kyseinen tehtävä löytynee myös joistakin matematiikan oppikirjoista, sillä tällä kertaa kysymyksessä on perin tavallinen laskutehtävä. Eräällä kartanonomistajalla oli nimittäin puutarhassaan neliön muotoinen lammikko, jonka joka kulmassa komeili tuuhea ja kookas vaahtera. Isäntä halusi kuitenkin laajentaa lammikon kaksi kertaa suuremmaksi. Vaahterat tuntuivat kuitenkin olevan tiellä, eikä hän halunnut missään tapauksessa kaataa niitä, sillä ne olivat puutarhan komeimmat puut. Niinpä kartanonherra kutsui arkkitehdin paikalle. Arkkitehti tuumi hetken ja lupasi suurentaa lammikon kaksi kertaa suuremmaksi hävittämättä vaahteroita vieläpä siten, että lammikko pysyi yhä neliön muotoisena.

Tehtävänä on järkeillä, miten arkkitehti ratkaisi haasteen. Jos haluat vastata tehtävään, voit kirjoittaa kommentin, jossa ehdotat ratkaisua ja halutessasi voit myös perustella sitä. Kerron vastauksen ensi perjantain tehtävän yhteydessä. Siihen asti toivottelen mielenkiintoisia ratkaisuhetkiä.

Vastaus viime viikon pulmaan

Vuoden ensimmäinen eli viikon 1/2008 perjantaipulma pisti harmaat aivonystyrät varmaankin liikkeelle. Tehtävä ei ollutkaan aivan sieltä helpoimmasta päästä, vaikka kuvio ensin antaa ymmärtää. Neljä viivaa poistamalla pyramidikuviosta saadaan kuitenkin viisi kolmiota. Kieltämättä pulma oli hieman knoppahtava jälleen kerran, sillä neljä kolmiota saadaan muodostettua hyvin helposti, kuten vastauskin osoittaa. Viides kolmio muodostuu taustalle. Poistamalla keskimmäiset neljä viivaa päädytään tosiaankin kuvan osoittamaan ratkaisuun, jossa on lopulta nuo vaaditut viisi kolmiota.

Julkaistu Fridayna 11.1.2008 klo 17:50 avainsanalla pulmat.

Edellinen
Metron juhlat
Seuraava
Puoluepoliittinen uudistus