Museomatka Tukholmaan - osa 2

Viking Mariella saapui Tukholman tuttuun satamaan aikataulun mukaisesti. Säätila kaupungissa oli mitä parhain. Aurinko paistoi ja ilma oli jo valmiiksi helteisen lämmin. Kaukana takana olivat Helsingin harmaat ja sateiset, lähinnä syyskelejä muistuttaneet päivät. Täyttävän mättöaamiaisen jälkeen kapusin vielä aurinkokannelle seuraamaan laivan kiinnitystä laituriin ja annoin kiireisimpien matkustajien poistua laivasta ensin, koska en halunnut tungeksimaan ahtaille käytäville väenpaljouden sekaan. Vaikka olin etukäteen ostanut laivan vastaanotosta vuorokauden matkalipun Tukholman paikallisliikenteessä, päätin kävellä Tegelvikshamnenista Vanhaan kaupunkiin. Reitti oli minulle entuudestaan tuttu, sillä olin kävellyt matkan monta kertaa aiemminkin. Pituutta Nobel-museolle Suurtorin laidalle ulottuneelle patikalle tuli noin 1,7 kilometriä.

Nobel-museo
Kuva
Matti Mattila

Nobel-museo sijaitsee keskellä Vanhaa kaupunkia lähellä kuninkaanlinnaa. Vaikka museo ei ole kovin kaksinen, voi siellä perehtyä Nobel-palkintojen vuosisataiseen historiaan sekä palkintojen saajiin että tutkimuksiin ja keksintöihin palkintojen takana. Hieman sokkeloisessa museotilassa on useita pienempiä näyttelyitä sekä melko monipuolinen museokauppa. Nobel-entusiastikolle paikka on varmasti kuin pieni taivas, mutta tavalliselle turistille museo tuppaa jäämään väliin. Tuskin olisin itsekään museoon poikennut ellen olisi aikoinaan saanut vapaalippua maksuttomaan sisäänpääsyyn. Aikani museossa kierreltyäni jatkoin museomatkaani Tukholmassa seuraavaan kohteeseen eli Abba-museoon Djurgårdeniin. Kesäpäivä houkutteli jälleen kävelemään ja niin lähdin lähes kolmen kilometrin pituiselle retkelle.

ABBA The Museum
Kuva
Matti Mattila

Oikaisin kuninkaanlinnan läpi Strömbron sillalle ja sieltä Nybroplanille jatkaen edelleen kuuluisalle Strandvägen-bulevardille. Tukholman Strandvägen-katu lienee yksi hienoimmista paikoista keskustassa ja varmaan myös yksi kuvatuimmista kohteista. Bulevardi rakennettiin vuoden 1897 maailmannäyttelyä silmällä pitäen. Kadun varrelle nousi 1800-luvun lopussa toinen toistaan komeampia ja näyttävämpiä kerrostaloja. Rannanpuoleinen katuosuus on suosittu ulkoilureitti, joka johtaa Djurgårdsbron-sillalle ja sieltä lopulta Djurgårdeniin, jossa sijaitsevat Skansenin ulkoilmamuseo, Gröna Lundin huvipuisto ja alueen lukuisat muut museot. Uusimpiin tulokkaisiin lukeutuu kolmisen vuotta sitten avautunut Abba-museo, joka oli myös museomatkani yksi kohteista. Nimestään huolimatta ABBA The Museum ei oikeastaan ole museo vaan paremminkin interaktiivinen näyttely, johon on koottu esineistöä ja muistoja aikoinaan suositun lauluyhtyeen uran varrelta. En juuri tiennyt mitään Abba-museosta, mutta perille päästyäni museo pääsi yllättämään minut perin positiivisesti.

Julkaistu lauantaina 9.7.2016 klo 10:52 avainsanoilla loma, matkailu ja museot.

Edellinen
Museomatka Tukholmaan - osa 1
Seuraava
Museomatka Tukholmaan - osa 3