BlackBerry-älypuhelinkokeilustani on aikaa melko tasan viisi kuukautta. Puolisen vuotta on ehtinyt vierähtää siitä, kun muutaman kuukauden ajan kokeilin BlackBerry Bold 9000 -älypuhelinta. Luuri oli mainio ja näppärä työkalu. Eniten ihastuin rullahiireen, sillä se oli kerrassaan lyömätön värkki. Kahta kuukautta kauempaa en kuitenkaan jaksanut ihastella Amerikan ihmettä. Tuona aikana ehdin kerätä kokemuksia niin hyvässä kuin huonossakin. Puhelimen heikoin lenkki täällä Suomessa on olematon laitetuki. Yksikään operaattori ei tue BlackBerryä eikä sitä taideta myydä (virallisesti) juuri missään. Jotkut ostavat kapulansa ulkomailta ja tuovat matkatavaroiden joukossa kotiin.
Minulta on pitkin kevättä ja kesää kyselty BlackBerryn asetuksia ja ohjeita sen käyttöönottamiseksi. Kun aikoinaan palautin ysitonniseni takaisin kauppaan, oli kaupan purun syynä puuttuvat suomenkieliset käyttöohjeet. Näitä en kaupasta koskaan saanut, sillä myyjä ystävällisesti laittoi puhelimen käyttökuntoon takahuoneessaan enkä saanut tietää, miten temppu tehtiin.
BlackBerryssä ei varsinaisesti ollut mitään vikaa vaan vika oli paremminkin laitteen puuttuvissa tukitoiminnoissa. Vaihdoin puhelimen Suomessa paremmin tuettuun Nokian E71-malliin, joka tosin hakkaa kokeiltavana olleen BlackBerryn mennen tullen ominaisuuksillaan ja varusteluillaan. Nokialaisessa on valmiina paljon sellaisia ohjelmistoja ja ominaisuuksia, jotka olisi pitänyt ostaa erikseen BlackBerryyn. Sellainenkin yleinen ohjelma kuin PDF-lukija tulee Nokian puhelimessa mukana, mutta Amerikan serkkuun se olisi pitänyt ostaa muutamalla kymmenellä dollarilla. Toimistosovelluksistakin oli asennettu vain demoversiot ja niiden täysversiot olisi nekin pitänyt ostaa toisin kuin Nokian kännykässä.
Moni seikka siis puhui BlackBerryä vastaan ja Nokian puolesta. Mitä sitten tulee puhelimen asetuksiin ja käyttöönottoon, niin vastaukseni on, etten ikävä kyllä pysty auttamaan. Voin vain suositella sellaisen puhelimen hankintaa, jota tuetaan Suomessa, mikäli aikoo paljon käyttää luuriaan kotimaassa. Älypuhelinmarkkinat tekstiviestivetoisessa Suomessa ovat niin marginaalisia, ettei tänne Pohjolan perukoille mahdu kuin Nokia ja Applen iPhone. Muutamat muutkin merkit yrittävät päästä jaolle, mutta niiden markkinaosuus taitaa olla häviävän pieni.