Yamaha UX16

UX16

Ostin viikko sitten Yamaha YPT-310 -kosketinsoittimen. Kaupan mukana sain UX16 MIDI-USB-sovitinlaitteen, jolla soitin yhdistetään tietokoneeseen. Olin vuosi sitten ostanut MusicCreator-ohjelmiston, jolla voi vaivattomasti äänittää ja muokata musiikkia MIDI-soittimesta. Vanha Blasterkeys-MIDI-koskettimistoni oli 12 vuoden käytön jälkeen jäänyt kehityksestä jälkeen ja siksi oli aika korvata hyvin palvellut soitin uuteen ja monipuolisempaan versioon. Yamahan soitin osoittautui erinomaiseksi valinnaksi, sillä siinä on MIDI-ulostulo ja erityinen PC-tila. Kytkemällä soittimen sovitinlaitteen kautta mikrotietokoneeseen voi koskettimistolta soittaa musiikkia ja kuunnella soittoaan tietokoneen kaiuttimista. MusicCreator-ohjelmisto tallentaa samalla soiton, jota voi myöhemmin muokata ja tallentaa eri formaateissa.

Aivan vaivattomasti soitto ei kuitenkaan alkanut soida mikrosta. Koskettimia kun painelin, kuului musiikki pienellä viiveellä. En heti keksinyt, mistä viive johtui, joten aloin selvittää syytä netistä. Pian löysinkin lukuisia keskusteluja aiheesta Cakewalkin foorumista. Syyksi osoittautui puskurin koko, jonka oletusarvo oli 300 millisekuntia. Pienentämällä puskuria 60 millisekuntiin sain tahdistuksen kohdalleen. Liian pieni puskurikoko puolestaan puuroutti soiton kuten keskustelupalstalla varoiteltiin. Koskettimiston kytkeminen kävi lopulta helposti. Vielä kun huomaa kytkeä MIDI-sovittimen kaapelit oikein päin, niin PC-musiikkityöasema on valmis. Sovittimen IN-johto liitetään koskettimiston MIDI OUT -liitäntään ja vastaavasti OUT-johto MIDI IN -liitäntään. Järjestys on järkeenkäypä, vaikka aluksi ehkä sotiikin omaa logiikkaa vastaan.

UX16-kaapelointi

Windows Vistaa varten UX16-sovitin tarvitsee uusimman ajurin, jonka voi käydä lataamassa Yamahan sivustolta. Ensimmäisen kytkennän aikana Vista tunnistaa sovittimen ja pyytää siihen sopivaa ajuria. Asennusohjelmalle osoitetaan kansio, johon uusin ajuri on ladattu. Tämän jälkeen koskettimisto kytketään päälle ja sen ohjauspaneelista valitaan PC2-tila pitämällä Demo-näppäintä alaspainettuna reilun sekunnin ajan. Tarkalleen ottaen PC-tiloja on kaksi. PC2-tilassa käytetään koskettimiston omaa sisäistä kelloa synkronointiin kun taas PC1-tilassa tahdistussignaali tulee ulkopuolisesta MIDI-lähteestä. Tärkein ero on kuitenkin MIDI-ulostulo, sillä PC2-tilassa koskettimisto lähettää MIDI-signaalia. PC1-tilassa tämä asetus on pois päältä.

Lyhyen tutustumisen jälkeen sain kaikki laitteet toimimaan hyvässä yhteistyössä ja musiikin tekeminen voi alkaa. MusicCreator on erittäin monipuolinen ohjelmisto, vaikka se onkin Cakewalk-musiikkityökaluperheen karvalakkimalli. Ohjelmiston hintakaan ei päätä huimaa, sillä nettilatauksena sen voi ostaa 34 eurolla. Järeämmälle SONAR Home Studiolle kertyy hintaa 189 euroa. Tosi harrastajat ostavat perusohjelmiston lisäksi ääniefektejä, virtuaali-instrumentteja ja valmiita taustaääniä. Näillä lisävarusteilla harrastukselle kertyy hintaa kuin varkain. Digitaalinen musiikkituotanto on kuitenkin tätä päivää, joten hyvät laitteet ja ohjelmistot ovat paikallaan.

Julkaistu maanantaina 10.8.2009 klo 18:21 Musiikki-luokassa avainsanoilla harrastukset, laitteet, musiikki ja ohjelmistot.

Edellinen
Uutisköyhä kesä
Seuraava
BlackBerryn jälkipeli