Vappuvalmistelut

Vappu on yksi monista kevään juhlapäivistä. Kevään aikana saamme viettää äitienpäivän lisäksi kevätjuhlia koulunsa päättäneiden ja opinnoistaan valmistuneiden kanssa. Näitä loppukevään juhlia edeltää kuitenkin perinteinen työväen ja opiskelijoiden juhla eli vappu. Vapunpäivä on usein ollut kylmä tai kolea ja paikoin sateisen harmaa. Tänä vuonna päivän on ennustettu olevan mitä kaunein aurinkoinen kevätpäivä. Tämä ilouutinen luonnollisesti innoittaa järjestämään kunnon vappujuhlan. Omassa lapsuudessani vapun tunnusmerkkejä olivat värikkäät serpentiinit ja ilmapallot. Pöytään katettiin tippaleipiä ja simaa. Joskus suunsa sai makeaksi donitseilla. Puoleen päivään mennessä lähdettiin katsomaan työväenliikkeen paraatia kaupungille.

Punaparaatit ovat lähes tyystin kadonneet vapun kaupunkikuvasta. Proletariaattien marssit lauluineen eivät ole enää aikoihin värittäneet vappupäivän viettoa. Jokin tynkä siellä täällä on saattanut yrittää pitää perinnettä yllä, mutta massoittain liikehtivät kulkueet näyttävät olevan jo historiaa. Vappuun on toki jäänyt paljon muita muistamisen arvoisia asioita. Perinteisen vappupöydän ruokatarjoilu koostuu nakeista ja perunasalaatista sekä simasta ja tippaleivistä. Näiden lisäksi pöydästä saattaa makumieltymysten mukaan löytyä silliä, kalaa eri tavoin laitettuna sekä erilaisia salaatteja. Koko juhlan kruunaa tietysti kuohuviini tai samppanja, jotka ovat vuosi vuodelta saavuttaneet yhä enemmän suosiota juhlajuomina. Juomiksi sopivat toki myös muutkin kuplivat janonsammuttajat, kuten siideri.

Vappuvalmistelut on syytä jo aloittaa, jos mielii säästää vaivojaan varsinaisena juhlapäivänä. Kotitekoinen sima pitää laittaa hyvissä ajoin ennen vappua. Hätäisimmät tosin ehtivät keittää juoman juuri ja juuri pari päivää ennen vappua. Siman käymiseen on kuitenkin varattava noin viikko, joten jos juhlajuoma on vielä laittamatta, lienee viisainta etsiytyä elintarvikeliikkeiden juomahyllyjen väliin. Pikainen sima syntyy nopeasti hunajasta ja sitruunasta. Siman kanssa sopivat vaikkapa herkulliset norjalaiset munkit.

Pikasima

n. 3 l
  • 250 g hunajaa
  • ½ + 2 l vettä
  • 2-3 sitruunan mehu tai ½-1 dl sitruunamehutiivistettä

Sulata hunaja noin puoleen litraan lämmintä vettä. Lisää loppu vesi ja mausta sitruunamehulla. Jäähdytä viileäksi ennen tarjoilua.

Resepti: Suomen Mehiläishoitajain Liitto

Julkaistu tiistaina 29.4.2008 klo 18:29 Ruokaohjeet-luokassa avainsanalla tapahtumat.

Edellinen
Formaattikisa
Seuraava
Havis Amanda