Donitsit

donitsit
Kuva
Dansukker

Vappuun on enää vain muutama päivä. Juhlat ja vapaapäivät katkovat päivärytmiä pitkin vuotta. Vappu on pääsiäisen, joulun ja muiden juhlallisuuksien tavoin vapaapäivä, jolloin lapset saavat koulusta vapaata eivätkä vanhemmat mene tuolloin töihin. Juhlat painottuvat Suomessa talveen ja kevääseen. Kesällä ei juhannuksen jälkeen ole juuri mitään ennen loppuvuodesta juhlittavaa itsenäisyyspäivää. Syksy onkin pitkä yhtenäinen ajanjakso, jota ei katko juhlapäivät ja vapaat. Jokaiselle juhlalle on tyypillistä jokin erityisesti ajankohtaan sopiva ruoka ja juoma. Jouluna se on kinkku, pääsiäisenä mämmi ja juhannuksena uudet perunat. Vappuun sopii tietysti sima ja tippaleivät. Monet aloittavat juhlavalmistelut kotona, sillä esimerkiksi simaa on helppo laittaa kotioloissa. Tippaleivät sen sijaan voivat tuntua monimutkaisemmilta, aivan sananmukaisestikin, joten useat tyytyvät niiden sijasta donitseihin. Donitsit ovat pikkumakeita, joista pitävät kaikki. Nämä sokeriset pikkumunkit kyyditetään niin ikään makealla simalla. Iloinen vappu onkin parasta ottaa vastaan suupielet korviin vedettyinä.

Donitsit

noin 15 kpl
  • 2 munaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 2 dl maitoa
  • hyppysellinen suolaa
  • puolikas sitruunan raastettu kuori
  • 4½-5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ dl öljyä tai sulatettua rasvaa

kypsentämiseen

  • öljyä tai paistorasvaa (esim. kookosrasvaa)

koristeluun

  • tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sekä maito vuorotellen munavaahtoon. Sekoita joukkoon lopuksi öljy. Älä huolestu, vaikka taikina on löysähköä. Anna taikinan levätä ja jauhojen turvota noin 10 minuuttia. Ripottele pöydälle reippaasti jauhoja. Kaada taikina jauhojen päälle ja pyöritä se jauhoisin käsin tasaiseksi palloksi. Painele taikina käsin levyksi. Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. juomalasi) kakkuja, paina pienemmällä muotilla (esim. korkki) keskelle reikä. Kypsennä donitsit saman tien kuumassa öljyssä molemmin puolin. Valuta donitsit talouspaperin päällä. Ripota pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Julkaistu sunnuntaina 29.4.2007 klo 11:23 Ruokaohjeet-luokassa.

Edellinen
Punapuoli-teema
Seuraava
Oklahoma!
Evästeiden käyttö

Käytän sivustollani evästeitä tarjotakseni parhaimman mahdollisen lukukokemuksen blogini lukijoille. Jos jatkat sivustoni käyttöä, oletan, että hyväksyt evästeiden käytön sivustollani.

Lisätietoja evästeiden käytöstä