Syyskauden avajaiset

Varjot ovat jo selvästi pidentyneet, ja aurinko paistaa yhä matalammalta. Nämä ovat selkeitä syksyn merkkejä. Lisää syksyn mukanaan tuomia ilmiöitä ovat ilman selvä viilentyminen pitkän ja kuuman kesän jälkeen ja syyssateet. Raikkaampi ja meille Pohjolan väelle huomattavasti tutumpi viileä ilmanala on tervetullut kaikkien niiden hellepäivien jälkeen, joista olemme saaneet nauttia. Mutta aikansa kutakin. Pimeämpien aikojen kohta alkaessa on hyvä muistella valoisaa aikaa. Harmaita päiviä riittää pitkälle jouluun, ja kaamos ottaa lopulta vallan. Talven pimeyttä kestää meidän leveysasteilla pitkään. Kevättä odotetaan sitten taas kärsimättömästi.

Château de la Jaubertie
Kuva
Alko

Pitkän kuuman kesän päätteeksi vietetään jo perinteeksi tulleita syyskauden avajaisia. Kansainvälisyys näkyy jokapäiväisessä elämässämme, ja niinpä ruokapöytään olikin tänään katettu salami-jalopenopitsa italialaiseen tapaan. Mehukkaan pitsan kyydittäjäksi oli valittu ranskalainen Château de la Jaubertie -valkoviini. Valmistuksessa käytetyt Sauvignon, Sémillon ja Muscadelle -rypäleet ovat kasvaneet 24 hehtaarin alalla Château de la Jaubertien viinitarhoilla Colombierissa, joka sijaitsee Bergeracin laatuviinialueella Bordeaux’n läheisyydessä Lounais-Ranskassa. Rypäleet on korjattu koneellisesti aamuyöstä, jotta niiden happokoostumus olisi mahdollisimman hyvä. Osa viinistä on käytetty malolaktisesti, joka on varsinaista käymistä seuraava viininvalmistuksen vaihe, jossa pehmennetään makua ja lisätään aromeita. Näin lopulliseen viiniin on saatu mahdollisimman paljon täyteläisyyttä ja monivivahteisuutta.

Jaubertien tuottaja, Rymanin viinitalo on perustettu vuonna 1988. Sen filosofiaan kuuluu tehdä viinejä australialaisella tekniikalla tuntemattomilla, kehittyvillä viinialueilla eri puolella maailmaa. Rymanin nimi yhdistetään usein termiin flying winemaker, joka tarkoittaa, että viinintekijä lentää ympäri maailmaa tekemässä viinejä sitä mukaa kuin sadot kypsyvät. Rymanin viinitalo valmistaa viinejä Ranskan lisäksi useissa eri maissa. Nyt maisteltu tuttavuus on tuoreen keltainen ja tuoksultaan runsas. Maku on kuiva, herukkainen, nokkosmainen ja pirteän hapokas.

Julkaistu lauantaina 2.9.2006 klo 17:34 Viinit-luokassa.

Edellinen
Marjoista mehuksi
Seuraava
Valokuvausportaali