Kovin pitkä aika ei ole kulunut siitä, kun kansamme ruokalautaselle kuului pettu ja palttu. Kieltämättä nuo ajat ovat olleet ankeita ja toivoa vain sopii, etteivät ne toistuisi. Onhan suomalainen ruoka usein melko mautonta, jos verrataan vaikkapa intialaisiin tai meksikolaisiin antimiin. Suomalaisen suuhun sopii mieto maku. Juustoissa suosimme edamia, sillä emmental on liian voimakkaan makuista. Mausteet ja yrtit ovat harvinaisuuksia ruokapöydissä. Baarien punavalkoruutuisilla pöytäliinoilla katetuilla muovipöydillä on vakiovarusteena maustekori, josta löytyvät perisuomalaiset mausteet: miedonmakea sinappi, ketsuppi, suola ja pippuri.
Satuin erään kerran ruokailemaan vanhempieni luona ja pyysin mausteita, koska perunamuusi oli aivan mautonta. Pöytään iskettiin suolapurkki. Monille suomalaisille juuri suola on se ainoa mauste, vaikka tarjolla olisi soijakastikettakin samaa asiaa ajamaan. Ruokaa ei tarvitse eikä oikeastaan saisikaan maustaa suolalla. Vaihtelun vuoksi voi kokeilla yrttimausteita kuten oreganoa ja basilikaa. Monet pippurisekoitukset antavat uuden maun tavanomaisiinkin ruokiin. Ja ainaisen maidon ruokajuomana voi korvata kivennäisvedellä tai kevyellä viinillä.
Sinihomejuustoinen nakkipiirakka
8 annosta- 400 g piirakkataikinaa
- 500 g nakkeja
- 1 rkl oliiviöljyä
- 300 g paprikasekoitusta
- 1 tl yrttisekoitusta
- 2 dl ruokakermaa
- 2 kananmunaa
- 1 dl sinihomejuustomurskaa
- 150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Viipaloi nakit noin ½ cm paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa. Kaada pannuun jäiset paprikasuikaleet ja sekoita, kunnes niistä on haihtunut vesi pois. Siirrä pannu jäähtymään. Voitele halkaisijaltaan 30 cm piirakkavuoka. Kauli taikinapalat ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä vuokaan nakit, paprikat ja yrttisekoitus. Sekoita ruokakerman joukkoon munat ja kaada seos vuokaan. Ripottele päälle sinihomejuusto ja juustoraaste. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarjoa lisänä vihreää salaattia.