Pikakirje viikossa

Taisin tuossa taannoin kehua Suomen postin kulkunopeutta hieman ennenaikaisesti. Kerroin kamerajuttuni yhteydessä, miten posti kulki myyjältä ostajalle muutamassa päivässä. Kyseessä oli paketti, joka saapui perille todellakin parin päivän kuluessa. Aivan samaan vauhtiin ei yltänyt tällä viikolla saamani pikakirje. Tein erään tilauksen netissä viime sunnuntaina ja sain myyjältä ilmoituksen, että lähetys on lähetetty maanantaina eli 3. päivä heinäkuuta. Samaisessa ilmoituksessa lähetyksen arvioitiin olevan perillä muutamassa päivässä. Vielä keskiviikkona postiluukusta ei ollut pudonnut mitään ja sama hiljaisuus jatkui torstaina. Pikakirje Vantaalta oli ollut matkalla Helsinkiin nyt neljä päivää. Kun mitään ei kuulunut postista, niin otin yhteyttä ja tiedustelin, jaetaanko postia yhä kotikulmilleni. Sain myöntävän vastauksen.

Kuva
cbnd Girl Ferment

Tänään perjantaina postiluukustani putkahti pieni paperi jo yhdeksän aikoihin aamulla. Postinkantaja oli tuonut saapumisilmoituksen, jossa oli postileiman päivämäärä 4. heinäkuuta. Posti oli siis tullut perille heti seuraavana päivänä, mutta jostakin syystä sitä ei jaettu kotiini ennen kuin olin ottanut yhteyttä postin asiakaspalveluun, millä varmasti oli jotain tekemistä yllättävän postikannon suhteen. Lähdin pitkälle ja vaivalloiselle matkalle erääseen K-Marketiin, josta oli tehty postin asiointipiste. Normaalisti minulla ei ole mitään asiaa kyseiseen markettiin, sillä se sijaitsee minun kannaltani äärimmäisen huonossa paikassa. Marketti lienee saanut postin tehtävät varmaankin jonkin kilpailutuksen seurauksena. Sain lähetyksen käteeni. Se oli pieni kirjekuori, joka olisi vaivattomasti mahtunut postiluukustani. En vain ymmärrä, miksi aamuinen postinkantaja ei voinut tuoda sitä kirjettä minulle, vaan asia piti tehdä mahdollisimman vaikeaksi tällaisen saapumisilmoituksen muodossa.

Monta kertaa olen joutunut toteamaan logistiikan vaikeaksi alaksi. Postin luulisi olevan logistiikan ammattilainen, mutta niin se vain on, että pikakirjeitä kuljettavat eri postinkantajat ja saapumisilmoituksia toiset. Samaan aikaan posti kamppailee kasvavien kulujen kanssa. Minulle olisi voinut soittaa puhelimella tai lähettää tekstiviestin tai olla monilla eri sähköisillä tavoilla yhteydessä ja kertoa saapuvasta lähetyksestä. Digitalisaatio ei ole näemmä saavuttanut vielä postia, vaan edelleen kanniskellaan yksittäisiä saapumisilmoituspapereita vanhaan hyvään malliin. Koordinointia ei tässä tapauksessa ollut nimeksikään. Toisaalta kauniina kesäpäivänä on aikaa käydä matkojen takana hakemassa postilähetyksiään. Tällä kertaa pikakirje oli matkalla viisi päivää eikä lähettäjän ja vastaanottajan välillä ollut etäisyyttä kuin jokunen kilometri. Lähettäjäkin olisi voinut hieman ajatella, miten postittaa tilauksen. Tavallisena kirjeenä tilaukseni olisi tullut muun postin mukana varmasti jo keskellä viikkoa.

Julkaistu perjantaina 7.7.2017 klo 21:44.

Edellinen
Kaiuttimien asentelua
Seuraava
Marjahillo leipäkoneella