Kaiuttimien asentelua

Osa ensimmäisistä kesälomapäivistäni on kulunut kotitietokoneen säätämisessä. Ensin asentelin Office-ohjelmistoja ja kulutin paljon aikaa sähköpostiohjelman virittämisessä. Tänään oli vuorossa äänentoiston korjaaminen. Olin ostanut jo vuosia sitten 4.1-kaiutinjärjestelmän, joka ei tahtonut toimia oikealla tavalla tietokoneessani. Koneen äänikortin ajuri tukee vain 5.1- ja 7.1-kokoonpanoja sekä nelitiekaiutinsarjaa, mutta ei tällaista eksoottista neljän satelliittikaiuttimen ja subbarin kokonaisuutta. Yritin monin tavoin kikkailla ääniä kaiuttimista, mutta vain 7.1-kaiuttimien asetuksilla sain jonkinlaisen äänentoiston aikaiseksi. Kaikki ohjelmistot eivät kuitenkaan ymmärtäneet asetuksia, joten vähän väliä joku sovellus toisti äänet vain stereona kun taas muutamat ohjelmat sain ylimääräisillä komentorivikytkimillä käyttämään kaikkia kaiuttimia. Äänentoistolaitteisto oli muutoinkin jäänyt kehityksessä jälkeen, joten päätin hankkia uuden ämyrisarjan.

Logitech Z906

Muutaman päivän tutkin tietokonekaiuttimien tarjontaa netissä. Suomi on tässä suhteessa kamalan pieni markkina-alue, sillä kaupoista ei tahtonut löytyä juuri yhtään mitään sopivaa laitteistoa. Halusin 5.1-järjestelmän, mutta nämähän olivatkin kiven takana. Kaupat myyvät nyt soundbareja eivätkä pidä varastossa aikansa eläneitä monitiekaiuttimia. Löysin lopulta Logitechin Z906-mallin, joka tuntui vastaavan tarpeitani. Kahden ja puolen sadan euron hinta vain hirvitti. Toisaalta rahalla saikin sitten huippuluokan pelit ja vehkeet. Tämä Logitechin malli suoltaa THX-tason ääntä, joten leffojen katselusta tulee nyt yhtä juhlaa. Tietokoneeni emokortille integroitu Realtekin äänipiirisarja ei kuitenkaan tee oikeutta näille kaiuttimille, joten kohta taitaa olla sitten edessä kunnollisen äänikortin ostaminen.

Kaiuttimien fyysinen asentaminen kävi melko kivuttomasti. Korvasin vanhat kajarit uusilla satelliittipareilla ja sijoitin käyttöohjeen mukaisesti subbarin lattialle. Pakkauksessa tuli mukana nyt se aiemmin puuttunut viides kaiutin keskiäänille. Se löysi paikkansa näytön alta ja melkein kahvipaketin kokoinen kontrolliyksikkö sai paikan siitä viereltä. Käynnistin tietokoneen, ja jotain ääniä alkoikin heti kuulua. Vaan viisipistekaiuttimet eivät edelleenkään toimineet kuten kuvittelin. Takakaiuttimet olivat mykät, mutta metakkaa tuli edestä kirkkaasti ja kuuluvasti. Taas käärin hihat ja yritin varmaankin tunnin ajan kokeilla kaikenlaisia eri asetuksia, mutta kaikki turhaan. Takakaiuttimet pysyivät äänettöminä ja meteliä niistä alkoi tulla vasta 7.1-asetuksilla, mutta kokoonpanoni ei ollut tuo seitsemän kaiuttimen sarja. Aloin etsiä neuvoja netistä. Paljon ei sieltä apuja löytynyt. Olin kytkenyt kaiutinkaapeli ohjeiden mukaan eli värilliset pistokkeet vastaavanvärisiin reikiin äänikortissa. Aloin jossakin vaiheessa epäillä, josko musta takakaiuttimien kaapeli pitäisi sittenkin kytkeä harmaaseen sisäänmenoon mustan sijaan. Vaihdoin kaapelin sisäänmenoa, ja kas niin vain alkoi mekkalaa pursuta myös takavasemmalta ja -oikealta. Musta kaapeli on merkitty käyttöohjeen asennusoppaassa takakaiuttimien johdoksi. Äänikortissa musta sisäänmeno on niin ikään takakaiuttimia varten, kun taas harmaa on 7.1-kokoonpanon sivukaiuttimia varten. Tätähän ei voinut millään tietää kokeilematta, kun käyttöohjeessa ei tällaista johdotusta mainittu.

Edelleenkään kaikki ohjelmistot eivät hyödynnä 5.1-kaiuttimia vaan toistavat musiikin vain stereona. Yksi näistä huonosti käyttäytyvistä softista on Windowsin oma Groove-musiikkisoitin. Spotifynkin sain soittamaan kaikista kaiuttimista vain lisäämällä käynnistyksen yhteyteen kytkimen -disable-audio-output-resampler. Samoin Chrome-selaimeen pitää tehdä pieni muutos kytkemällä try-supported-channel-layouts päälle chrome://flags -asetuksissa. Virittelyn tuoksinassa ehdin päivittää äänikortin ajurinkin, mikä ei ollut lainkaan huono toimenpide. Ääni muuttui täyteläisemmäksi ja kirkkaammaksi, vaikka ajurin versionumero ei montaa pykälää noussutkaan. Aivan oma lukunsa oli näiden Logitechin kaiuttimien ostosreissu, josta kerron joskus tarkemmin.

Julkaistu Thursdayna 6.7.2017 klo 20:24 avainsanalla laitteet.

Edellinen
Marco Polo -filmisarja
Seuraava
Pikakirje viikossa