Marco Polo -filmisarja

Marco Polo (1254-1324) oli yksi aikamme tunnetuimmista tutkimusmatkailijoista. Venetsialainen kauppias ja seikkailija tunnetaan matkakertomuksestaan, jossa hän kuvailee matkaansa Kiinaan 1200-luvun lopulla. Polon matkoista Aasiassa ollaan kahta mieltä. Joidenkin nykytutkijoiden mukaan Polon matkakertomukset pohjautuvat kuulopuheisiin ja tutkijat epäilevät, josko Polo on edes käynytkään Kiinassa. Toiset tutkijat puolestaan pitävät kirjoituksia aitoina. Olivatpa Marco Polon matkat totta tai tarua, ne ovat ainakin kirvoittaneet filmiteollisuuden moniin elokuvafilmatisointeihin ja televisiosarjoihin. Uusin TV-sarja on vain muutaman vuoden takaa, ja sitä on esitetty suositussa suoratoistopalvelussa. Hieman vanhempi sarja on kymmenen vuoden ikäinen. Kolmas uudempaan tuotantoon lukeutuva minisarja valmistui 1980-luvun alussa.

Marco Polo

Ostin vuosia sitten Marco Polo -filmisarjan legendaarisesta Anttilan tavaratalosta. Satuin eräänä viikonloppuna käyskentelemään erään myymälän Top Ten -osastolla, kun huomasin jossakin poistolaarissa DVD-paketin. Laatikon päällä komeili isoilla kirjaimilla Marco Polo ja poistohintaa oli sovitettu alaspäin muutamaan euroon. Nappasin looran kainalooni sen enempää tutkimatta. Ajattelin tuolloin, että siinä on nyt seitsemän ja puoli tuntia katseltavaa, kun seuraa kuuluisan seikkailijan elämänvaiheita. Levypakka jäi hyllyyn pölyttymään vuosiksi, enkä koskaan ehtinyt sitä edes vilkaisemaan. Tänä kesänä tuli lomalla vihdoin vähän aikaa katsastaa, mitä sitä tuli aikoinaan hankittua. Kokoelmassa on neljä DVD-levyä, joista ensimmäinen ja viimeinen levy ovat kestoltaan kaksituntisia ja muut noin puolentoista tunnin mittaisia. Sarja on ladattu aikakautensa nimekkäimmillä näyttelijöillä, joista monet ovat tuttuja muista televisiosarjoista ja elokuvista.

Törkkäsin ensimmäisen levyn pyörittimeen eilen illalla ja otin hyvän asennon. Leffa alkoi hieman hämmentävästi, mutta alkoi edetä kankean alun jälkeen. Jaksoin seurata filmiä jonkin aikaa, mutta tarina eteni tuskastuttavan hitaasti ja mitäänsanomattomasti. Nopeutin edistymistä ja laitoin pikakelauksen päälle. Jonkin aikaa katsoin elokuvaa tuplanopeudella, kunnes viimein keskeytin. Olin katsonut ehkä noin puoli tuntia ensimmäistä osaa, mutta juttu kulki tahmeasti eteenpäin. Filmisarja on ehkä vaikuttava ja hyvin toteutettu, mutta 1980-luvun tahtiin verkkaisesti etenevänä se ei oikein istunut tämän päivän hektiseen elämänmenoon. Pakkasin levyt takaisin laatikkoon ja hyllytin boksin paikoilleen odottamaan jälleen parempia aikoja sarjan katsomiseen. Tällä kertaa kesälomani ei vieläkään riittänyt Marco Polon seikkailujen seuraamiseen.

Julkaistu keskiviikkona 5.7.2017 klo 17:13 Elokuvat-luokassa avainsanoilla elokuvat ja historia.

Edellinen
Paikkabaarin kustomointi
Seuraava
Kaiuttimien asentelua