Pihtiputaan mummo

Vertauksissa usein käytetty Pihtiputaan mummo viittaa vanhukseen, joka yrittää selviytyä nykymaailman menossa. Tähän ilmeisen mukavaan rouvashenkilöön törmää aina silloin tällöin, vaikkakaan ei nyt aivan henkilökohtaisesti. Kyseessä kun lienee sittenkin imaginaarihenkilö, joka vilahtaa ihmisten puheissa. Mummon aikana maailma on muuttunut osin hyvinkin radikaalisti. Hän on saattanut syntyä vähän Suomen itsenäistymisen jälkeen eli sitten vuoden 1917. Vähän aikaisemmin maamme oli vielä osa Venäjän keisarikuntaa. Viime vuosisadalla monet keksinnöt seurasivat toisiaan. 1800-luvun lopulla sähkö oli valjastettu jokaisen kodin käyttöön. Autot ilmestyivät kaupunkikuvaan. Pari vuosikymmentä sitten televiestintä koki suurimman muutoksen sitten puhelimen keksimisen.

Mobiiliviestinnän lisäksi mummon ihmeteltäväksi tuli Internet. Paljon on ollut uutta opittavaa harmaahapsellamme enkä usko, että se tähän vielä päättyykään. Joskus vertauksen mammarainen on vain mökin mummo. Muita nimityksiä tällaisista henkilöistä ovat esimerkiksi tavis, sukankuluttaja, kaduntallaaja tai kuten takavuosina suosituksi tullut uusavuton. Kaikilla näillä tarkoitetaan niitä kuluttajaparkoja, jotka joutuvat käyttämään ja ennen kaikkea opettelemaan uusien vempainten käyttöä. Hilavitkuttimet on tietenkin suunniteltu pääasiassa tietylle käyttäjäryhmälle. Vanhuksia tuskin huomioidaan, kun suunnitellaan trendikästä kännykkää nuorille aikuisille ja kiireisille liikemiehille. Viimeksi tähän asiaan on puuttunut Enter ry.

Enter on ikäihmisten tietotekniikkayhdistys, jonka tavoitteena on estää ikääntyneiden syrjäytyminen tietoyhteiskunnasta. Yhdistys myös auttaa ikääntyneitä selviytymään tietotekniikan vaatimuksista. Tämä tavoite on tärkeä etenkin kun monet palvelut siirtyvät pelkästään tietokoneella käytettäviksi. Yksi ehkä tärkeimpiä tavoitteita on pyrkiä vaikuttamaan tekniikan tuottajiin, jotta ikääntyneiden käyttöön saataisiin helppokäyttöisiä laitteita ja ohjelmia. Meidän, nyt nuorten, tulisi huomioida kaikenlaiset käyttäjäryhmät iästä riippumatta. Oma aikamme kun tulee vielä ja haluamme varmaan tuolloinkin olla mukana maailman menossa.

Julkaistu tiistaina 11.4.2006 klo 19:21.

Edellinen
Luontaistuotteiden lumovoima
Seuraava
Vastasyntyneen viattomuutta