Opin sauna

Kesän helteet sen kuin vain jatkuvat. Osa koululaisista aloittaa koulutyönsä näinä päivinä. Tälle porukalle koulupäivästä voi muodostua oikea opin sauna, sillä luokkahuoneissa voi joutua hikoilemaan tehtävien lisäksi myös ympäristöllisistä syistä. Vanhastaan koulurakennuksissa ei juurikaan ole ollut ilmastointia, joka ei muutenkaan ole kovin yleistä herkkua suomalaisessa rakentamisessa. Monissa lämpimissä maissa ilmastointi kotonakin on itsestäänselvyys. Lämpimät jaksot eivät tyypillisesti ole olleet kovin pitkiä näillä leveysasteilla, joten tällaiselta investoinnilta on säästytty.

Ilmojen pysyvästä lämpenemisestä keskustellaan paljon. Kukaan ei oikein osaa sanoa, onko kyseessä vain normaali luonnon kiertokulku vaiko aivan tosissaan peruuttamaton muutos ilmastossa. Maapallon kehitykseen on aina kuulunut ilmaston vaihtuminen paikasta toiseen. Vuosituhansien aikana eri alueet maapallolla ovat saaneet osakseen erilaista ilmastollista kohtelua. Toisinaan paikat ovat massiivisten jäätiköiden peittämiä, toisinaan tilalla on kuivuuttaan huutava aavikko.

Aurinkoiset kelit ovat aina tervetulleita. Erityisesti niistä nauttivat nyt varmaankin itse koululaiset, sillä onhan se kouluvuosi paljon miellyttävämpää aloittaa kauniilla ilmalla kuin vesisateessa. Koulupäivät eivät ole pitkiä, joten ulkoiluun ja harrastuksiin jää yhä aikaa. Etenkään näin kouluvuoden alussa nuoria tuskin rasitetaan valtavalla määrällä kotitehtäviä. Pehmeä lasku viikon parin ajan totuttaa pitkän kesän jälkeen arkirutiineihin. Omat opintoni alkavat jälleen toden teolla syyskuussa, mutta sitä ennen aherretaan kesätentin kimpussa.

Julkaistu keskiviikkona 9.8.2006 klo 17:35 avainsanalla sää.

Edellinen
Harvinaisia kuvakulmia
Seuraava
Ryöstö Ahvenanmaalla