OK Maps

Kesälomakausi lähestyy ja lomasuunnitelmat valmistuvat. Matkailu kuuluu monen lomaohjelmaan ja reissuun lähdetään joko kotimaan kohteeseen tai vähän kauemmas ulkomaille asti. Tiekartat kaivetaan jälleen esiin tai sitten ei. Vielä muutama vuosikymmen sitten maantiekartat olivat huoltoasemien tärkeimpiä myyntiartikkeleita, mutta nykyään navigaattorit ja kännyköiden karttasovellukset alkavat korvata perinteisiä painettuja karttoja. Itse siirryin mobiilikarttoihin jo vuosia sitten enkä juuri ole kaivannut paperisia versioita sen jälkeen. Toisinaan poimin kylläkin kaupungin keskustan kartan uuteen kohteeseen saavuttuani ja taittelen sen pieneksi taskuun sopivaksi mytyksi. Siitä on helppo nopeasti katsoa suuntia ja se on helposti otettavissa esille toisin kuin vaikkapa kännykkä, joka pitää ensin avata lukituksestaan ja sitten antaa vielä hetken etsiä satelliitteja tai tukiasemiin perustuvaa sijaintia.

Kuva
Matti Mattila

Mobiilikartat ovat kuitenkin tarkempia ja loppujen lopuksi kätevämpiä kuin paperikartat. Nykyään karttoja voi käyttää myös offline-tilassa eli jatkuvaa verkkoyhteyttä ei välttämättä tarvita karttojen selailuun. Usein lataan kartan valmiiksi kännykkään esimerkiksi hotellissa edellisenä iltana eli päivää ennen kuin siirryn uuteen kaupunkikohteeseen. Hotelleissa on nimittäin tyypillisesti mahdollisuus käyttää nettiyhteyttä, jolloin karttojen lataaminen onnistuu ilman datayhteyttäkin. Google Maps -kartan voi ladata mobiililaitteeseen muutamalla yksinkertaisella vaiheella.

Google Maps -kartan lataaminen offline-tilaan

  1. Hae kartalta ensin alue, jonka haluat ladata muistiin. Zoomaa karttaa riittävän pieneksi, jotta esimerkiksi kaupungin ydinkeskusta jää kuvaruudun rajaamalle alueelle.
  2. Kosketa hakukenttää ja kirjoita hakusanoiksi: OK Maps ja paina hakupainiketta. Komennon voi antaa myös lausumalla ääneen kirjaimet O ja K erikseen sekä lopuksi sanan Maps ja kaikki englantilaisittain lausuttuina.
  3. Kartan lataus käynnistyy ja ladattu kartta tallentuu mobiililaitteen muistiin, josta sitä voi käyttää tavalliseen tapaan ilman data- ja nettiyhteyttä. Lataus kestää valitun kartan koosta ja tietoliikenneyhteyden nopeudesta riippuen joitakin sekunteja.

Googlen karttojen ehkä hieman piilossa oleva ominaisuus on parhaimmillaan pelkällä Wi-Fi-yhteydellä varustetuissa laitteissa, kuten useimmissa tableteissa. Kartan voi ladata jo kotimaassa ja sitä voi tarkastella silloinkin, kun tietoliikenneyhteyttä ei ole saatavilla, esimerkiksi lentokoneessa ennen perille saapumista. Paikallista karttaa voi myös zoomata tarkemmaksi, joten monet perusominaisuudet ovat käytettävissä. Tarkan sijainnin löytämiseksi karttasovellus voi joutua käyttämään GPS-toimintoa ja reaaliaikaiseen navigointiin voidaan yhä tarvita tietoliikennettä. Kaikin puolin paikallisesti tallennettu kartta toimii mainiosti myös paikoissa, joissa datayhteys on kallista ja Wi-Fi-yhteydet harvassa.

Julkaistu perjantaina 30.5.2014 klo 18:26 avainsanoilla laitteet, liikenne, loma ja matkailu.

Edellinen
Mämmilä-albumit
Seuraava
Apteekkari