Piinaviikko on päässyt puoliväliin ja pääsiäisen perinteet ovat täydessä kulutuksessa. Lankalauantai vietettiin Helsingissä lähes kesäisissä merkeissä. Urheimmat olivat jo uskaltautuneet pukeutua sortseihin ja teepaitaan, sillä iltapäivän lämpötila nousi noin 17 asteeseen Etelä-Suomessa. Tänään sunnuntaina herättiin ehkä vielä kesäisimpiin tunnelmiin, sillä aamu oli lämmin eikä taivaalla ollut pilvenhattaraakaan. Aamupuhteiksi piirsin pääsiäisen kunniaksi hauskan pääsiäispupun. Jänöjussit kuuluvat pääsiäisen koristeisiin siinä missä maalatu kananmunat ja monenlaiset muut kirjavat koristeet. Piirtoalustana käytin jo muutama vuosi sitten hankkimaani Wacom Cintiq 21UX -piirtopöytää ja Adoben Photoshop CS5 Extended -kuvankäsittelyohjelmaa, joka soveltuu mainiosti myös käsin piirtämiseen.
- Aloitin luomalla uuden kuvan, jonka kooksi asetin 500x600 pikseliä. Piirsin alemmalle puoliskolle kaksi risteävää apuviivaa omalle tasolleen. Lisäsin uuden tason ja piirsin apuviivojen päälle ympyrän (kuva 1). Suorien viivojen piirtäminen on helppoa, kun pitää Shift-painiketta alaspainettuna samalla, kun piirtää digitointikynällä viivaa. Viivan paksuudeksi asetin 5 pikseliä ja väriksi mustan.
- Piirsin pupun nenän aihion vaakasuoran viivan alapuolelle pystysuoran viivan päälle (kuva 2). Tässä vaiheessa nenä voi olla vielä hieman kulmikas tai jopa pyöreän kolmion muotoinen, sillä viimeistelen sen myöhemmin pyöreämmäksi.
- Hahmottelin seuraavaksi silmien paikat ja suun sijainnin kuvassa (kuva 3). Silmät asettuivat vaakasuoran viivan yläpuolelle symmetrisesti nenän molemmille puolille. Nenä kärjestä vedin viivan alaspäin ja jatkoin sitä kahdella kaarella sekä vasemmalle että oikealle.
- Pupujussilla on tyypillisesti isot valkeat, talttamaiset etuhampaat, jotka lisäsin huulihalkion alapuolelle (kuva 4).
- Seuraavassa työläämmässä vaiheessa lisäsin posket (kuva 5). Käytin pyyhekumityökalua ja poistin osan apuviivoista. Samalla pyöristin päätä ja lisäsin pupulle leuan. Tässä kuvassa jänö näyttää lähinnä Star Wars -elokuvista tutulta valkoasuiselta sotilaalta.
- Jänikset tunnistaa kasvonpiirteiden lisäksi isoista korvistaan. Käytin korvien kokoon lähes koko yläosan kuva-alueesta. Rajasin pituuden piirtämällä ensin vaakasuoran viivan kuvan yläosaan (kuva 6). Hahmottelin symmetriset korvat monen kokeilun jälkeen. Digitointipöydällä piirtäminen on helppoa, kun kuvasta voi milloin tahansa kummata osan pois ja korjailla pieleen mennyttä piirustusta.
- Jänö alkoi hahmottua ja pyyhin pois loputkin apuviivat (kuva 7). Piirsin myös korvien sisään pienemmät kaaret erottamaan korvanlehtien reunat.
- Viimeistelyvaihetta edeltäneessä kuvassa pyöristin edelleen jänön päätä ja lisäsin poskille viikset (kuva 8). Viiksien piirtämisessä käytin samaa viiden pikselin kynää, joten niistä tuli turhan paksut. Täytin silmät mustalla värillä ja vahvensin ääriviivoja.
- Viimeisessä vaiheessa lisäsin jälleen uuden tason tällä kertaa väritystä varten (kuva 9). Väritys on hyvä pitää omalla tasollaan, jotta pyyhekumin käyttö on helpompaa eikä samalla tule pyyhkineeksi varsinaisesta kuvasta mitään. Punasin korvien sisäosan vaihtamalla digitointikynän paineentunnistavaan tilaan, jolloin kynää painaessani väriä tuli kuvaan enemmän. Kynän olin tässä vaiheessa vaihtanut siveltimeksi, jonka reunat olivat pehmeät toisin kuin ääriviivojen piirtämisessä käyttämäni kynä. Ohensin viiksiä hieman käyttämällä 25 % läpinäkyvää pyyhekumia. Varjostuksiin käytin vaaleankeltaisen ja harmaan yhdistelmää. Silmien ja nenänpään kiiltävät kohdat syntyivät valkoisella pisteellä.
Pääsiäispupu syntyi noin tunnin työllä. Eniten aikaa kului erehdysten ja kokeilujen kanssa. Pyyhekumille oli usein käyttöä, kun piirtopöydälle tottumaton käteni ei aina oikein tahtonut saada synnytettyä täysin pyöreitä linjoja. Värityskään ei onnistunut ensimmäisellä yrittämällä ja jouduin kokeilemaan erilaisia siveltimiä ja vahvuuksia sekä näiden yhdistelmiä. Lopulta iloinen ja hauska jänö syntyi ilahduttamaan muuten niin mentaalisesti synkkäsävyistä pääsiäisaikaa. Jaan tämän piirustuksen Creative Commons Nimeä 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä, ja sen voi käydä lataamassa maksutta Flickr-kuvanjakopalvelusta.